Een natural keyboard is niet voor iedereen de beste keus ter voorkoming van RSI-klachten.

Een natural keyboard is een ‘gebroken’ toetsenbord waarbij de linker- en de rechterhelft enigszins schuin ten opzichte van elkaar staan. Vaak wordt dit toetsenbord aangeschaft door mensen met RSI-klachten, omdat zij denken dat de polsen en armen hierdoor in een betere positie komen te staan. Maar dit is niet altijd het geval.

De meeste mensen zijn door de schuine positie van de toetsen genoodzaakt de polsen iets naar binnen te buigen. Dit veroorzaakt een overmatige spanning op de onderarmspieren, met name aan de kant van de duim. Aan de pinkzijde ontstaat dan juist te weinig spanning, met als gevolg een instabiele pols. En dit kan klachten in de pols, onderarm en vingers veroorzaken. Als je wilt voorkomen dat je polsen naar binnen buigen, zul je je armen extra ver opzij moeten tillen. Het gevolg hiervan is dat de nek- en schouderspieren overmatig aanspannen. In dit geval geen aanrader dus.

Mensen die erg breed zijn en die de armen daardoor altijd wat verder uit elkaar hebben, kunnen wel baat hebben bij een natural keyboard. Zij kunnen hierdoor vaak wat makkelijker de polsen recht houden. Bij een normaal toetsenbord moeten zij juist de armen erg dicht tegen het lichaam drukken om goed te kunnen typen.

Voor de gemiddelde persoon zal dus een normaal recht toetsenbord volstaan. Het is hiermee prima mogelijk om je polsen recht te houden. Als je wat breder bent, kun je ook een instelbaar gebroken toetsenbord nemen: eentje die zowel recht als ‘gebroken’ ingesteld kan worden, zodat je hem kunt instellen op jouw maat.

Rechte pols

Reacties