Ankeren is het proces waarin geheugen geassocieerd wordt met een stimulus, zodanig dat de stimulus dezelfde (emotionele) staat kan oproepen.

Een intens moment van geluk! Je hebt er hopelijk veel. Honderden soms wel duizenden geluksmomenten of misschien juist enkele hele bijzondere. Momenten waarvan je een warm gevoel krijgt wanneer je er weer aan terug denkt. Je eerste kus, je diploma uitreiking of een perfecte wandeling door het park. Tijdens een smartreading cursus heb ik een manier geleerd hoe je deze momenten kunt oproepen. De NLP-term voor deze techniek is 'Ankeren' of in het Engels: Anchoring.

Ankeren

De term omschrijft het proces waarin geheugen geassocieerd worden met een stimulus.

Zodanig dat de stimulus dezelfde (emotionele) staat kan oproepen. Muziek kan bijvoorbeeld een auditief anker zijn. Bijna iedereen heeft wel een nummer waarin hij helemaal wegdroomt naar een mooie herinnering. Visuele of olifactorische (reuk) ankers zijn er ook.

Ik heb een hele sterke van mijn opa, die ik direct weer in zijn stoel zie zitten met een kat op zijn schoot wanneer ik sigaren ruik.

Mijn vader leerde van een directeur uit zijn dorp deze anker: wanneer hij naar huis fietste moest hij altijd over een brug. Hij besloot dat wanneer hij de brug op de terugreis had gepasseerd, niet meer te denken aan z'n werk en alleen aan zijn gezin.

Lifehack

De lifehack is als volgt: wanneer je je intens gelukkig voelt, koppel dat dan kinestetisch aan een gebaar. Zo druk ik, wanneer ik intense rust ervaar, mijn duim en wijsvinger tegen elkaar.

Hierbij anker je je gevoel aan motorneuronen die vervolgens in je hersenen gekoppeld worden aan de neuronen van dit fijne gevoel. Wanneer je dit vaak genoeg traint kun je het gevoel andersom oproepen: Intense rust ervaren wanneer je je duim en wijsvinger tegen elkaar drukt!

Erg handig tijdens sollicitaties of discussies.

Natuurlijk kan dit elk gebaar zijn waar je je prettig bij voelt. Op internet is de duim en wijsvinger vrij populair, maar je kunt ook ankeren door te knijpen in je oorlel of door het ballen van je vuist.

Je hebt vast ook wel een manier om in een bepaalde flow te komen: deel ze in de comments!

Reacties