Er zit een groot nadeel aan het gebruiken van gelmatten. In dit artikel wordt toegelicht waarom.

Je ziet ze niet zo veel meer maar af en toe kom je ze nog tegen. De gelmat. Wij zijn er geen voorstander van. Er zit namelijk een groot nadeel aan het gebruiken van gelmatten. Ik zal hieronder uitleggen waarom.

Het risico van de gelmat

Een gelmat op het bureau ondersteunt je onderarmen of polsen. Het gevolg hiervan is echter dat je je armen minder gaat bewegen. Hierdoor ga je meer, of alleen nog maar, vanuit je polsen bewegen. De polsgewrichten en de spieren van de onderarm zijn hier niet op gebouwd, waardoor er klachten kunnen ontstaan in onderarmen, polsen en handen.

Functie polsgewricht

Het polsgewricht zou bij bijna alle bewegingen stabiel moeten zijn, zodat de beweging kan plaatsvinden in het schouder- en ellebooggewricht. Dit geldt voor bewegingen als zagen, sturen, iets uit de kast pakken en ook voor muizen dus.

Functie onderarmspieren

De meeste onderarmspieren hebben de functie om de vingers te bewegen. Deze spieren hechten rondom je elleboog aan en op verschillende punten in je vingers. Voel maar eens wat er gebeurt in je onderarm als je met je vingers beweegt. De spieren in je onderarm spannen aan en ontspannen afwisselend. Met deze spieren kun je ook je pols bewegen maar ze zijn er niet voor gemaakt om dat de hele dag te doen. Overmatig scharnieren in de pols kan bijvoorbeeld een tennis- of golfelleboog tot gevolg hebben. Ook bij klachten zoals RSI, koude handen, gespannen onderarmspieren, pijn in de polsen of handen kan de oorzaak liggen in het overmatig scharnieren van de pols.

Pijnvrij muizen

Leg je onderarmen of handen tijdens muizen en typen dus niet neer. Ook niet op tafel. Zorg er voor dat je armen vrij kunnen bewegen als je muist of typt en dat de beweging komt vanuit het schouder- en ellebooggewricht. Zie ook de hack "Hoe kies je een muis die helpt rsi te voorkomen?"

Reacties