Een overzicht van 10 papieren systemen voor het principe van Getting Things Done. Zit je te weinig achter een computer, dan kan deze lijst je op weg helpen.

Op de vorige Lifehacking Academy van 17 april in Amsterdam gaf ik samen met Matthijs Roumen een presentatie van de 10 beste lifehacks. Alle 10 waren ze digitaal. Maar dat wil zeker niet zeggen dat er in de analoge wereld geen goede lifehacks te vinden zijn. Zeker op het gebied van good ol' papier zijn er pagina's vol te vinden met kleine tips, truuks en tussenweggetjes waarmee je je productieve leven weer wat beter (lees: makkelijker) kunt maken. Ik heb tien systemen en ideeën voor je op een rij gezet waarmee je onder andere het Getting Things Done (GTD) principe kunt beoefenen. Meer over Getting Things Done vind je in dit artikel op onze site. Alternatieven, aanpassingen en aanvullingen op deze lijst zijn zoals altijd welkom in de reacties.

De Moleskine is de heilige graal voor de moderne lifehacker. De aantrekkingskracht van de zwarte schrijfboeken is moeilijk uit te leggen. Een combinatie tussen lekker papier, goed materiaal en een mooi verhaal. De Moleskine wordt door veel lifehackers ook gebruikt als het primaire systeem voor hun productiviteit. Jan Geisler uit Groenland heeft in zijn blogpost "All These Moleskine Hacks" een fraai systeem beschreven wat voor hem erg goed lijkt te werken.

De Hipster PDA heeft een cultstatus op het net (en een eigen Wikipedia-pagina) en eigenlijk is het niets meer dan een stapel index-kaartjes, bijeengehouden door een documentclip. Bedacht door Merlin Mann, beroemd van de productiviteitsblog 43folders.com. Met de Hipster PDA in je binnen- of broekzak kun je op elk moment je gedachten op papier zetten en verwerken. Ook een paar Lifehacking-redacteuren werken met dit systeem. Ik denk dat veel lifehackers dit systeem in een bepaalde vorm zelf ook gebruiken gezien de hoeveelheid posts, extra sites en foto's voor dit GTD-systeem. Met name Pocketmod is een fraaie aanvulling op dit systeem.

Joe Ely heeft geen Moleskine voor zijn GTD systeem. Hij gebruikt de zojuist genoemde Hipster PDA methode maar met een eigen, slim notatiesysteem. In zijn blogpost beschrijft hij ook in detail hoe hij zijn systeem gebruikt, wat de voordelen zijn en hoe het zich verhoudt tot de vele andere systemen. Simpel in zijn eenvoud!

Zoals Joe ook met een paar indexkaartjes en een clip zijn GTD systeem op orde heeft, zo kun je ook de rest van je GTD systeem zeer low-budget opzetten. Brett Kelly beschrijft een compleet systeem voor Getting Things Done onder 20 dollar. Met de huidige dollarkoersen is dat voor ons Nederlanders wel zeer aantrekkelijk!

DIY Planner (Do It Yourself Planner) is een online community waar je voor veel gebieden kant-en-klare templates kunt vinden die je zelf kunt printen. De zeer uitgebreide GTD-sectie heeft Project Planner Templates, Weekly Planners en Week trackers. Handig als je op zoek bent naar kant-en-klare oplossingen!

Lifehackers zijn vaak ingenieuze mensen. Op zoek om de situatie naar hun eigen hand te zetten. De systemen die ze bedenken zijn niet altijd universeel te gebruiken. En soms zijn ze ook te simpel voor woorden. Zo ook het Mini Binder Sketchbook System. Met 1 tripje naar de Hema of Office Center in elkaar gezet en lekker modulair. Voor sommigen TE simpel, voor anderen de ultieme uitkomst.

Nee, dan mGTD! Geheel in design en stijl zoals het hoort in een Moleskine is dit een template systeem wat in je Moleskine past. Fraai vormgegeven in drie kleuren en inclusief mindmap-template en een pocketversie. En voor een beetje digitale aanmoediging, pak ook meteen de GTD-wallpapers of motivatie-wallpapers voor je desktop mee!

Het kan nog simpeler. En met nog meer gevoel voor stijl. Mindology heeft een simpel systeem om je indexkaartjes met een ring bij elkaar te houden. Maar wel in stijl! Ook hun spiral notebook mag er zijn vind ik. Net iets meer funky dan de Moleskine of een simpel kladblok. Een groot nadeel is wel de $18 shipping die ze rekenen voor verzending naar Europa. Wie begint dit in Nederland? Of wil samen met mij wat pakketjes bestellen?

Heerlijk. Ook dit is weer een mix van de Hipster PDA (zie boven) en diverse projectmanagement-instrumenten. Ze noemen het zelf de Walleteer, vanwege het visitekaartje-formaat, wat zo in je portemonnee past. Op elk vrij moment kun je even wat gedachten organiseren, ideeen opschrijven en kleine notities achterlaten. Handig. Bekijk ook de 5 minute outliner als je een presentatie moet voorbereiden

Een iets ander Moleskine system dan de eerder genoemde. Hier zie je het gebruik van gekleurde Post-it tags. Ik ben er persoonlijk geen voorstander van, maar als het jou kan helpen, dan vind je hier alle informatie om je Moleskine te pimpen in alle kleuren van de regenboog!

Conclusie: Voor elk is er wat wils. Zit je te weinig achter een PC of Mac, dan kan een analoog GTD systeem met een van bovengenoemde systemen een uitkomst voor je zijn. Maar surf eens wat rond op het Net en je vindt nog tientallen andere systemen. Het mooie aan niet-digitale systemen vind ik de mogelijkheden om het naar je eigen stijl en gemak aan te passen. Ik lees in de reacties graag jullie (positieve en negatieve!) ervaringen met papieren systemen.

Reacties