Als je met je laptop (in het buitenland) via een andere ADSL provider wilt internetten, kan het nodig zijn om je e-mail-instellingen aan te passen om e-mail te kunnen versturen. Gelukkig kan dat in een paar eenvoudige stappen.

Ik ben weer eens in het buitenland om een boek te schrijven en onze training nog verder te verbeteren. Tot mijn grote verrassing heeft het huisje een heuse ADSL-verbinding. Supersnel Internet, alleen lukt het niet meteen om vanaf mijn laptop e-mail te versturen. Gelukkig is dat vrij eenvoudig op te lossen.

Een andere ISP

Wanneer je in het buitenland via ADSL verbinding maakt met het Internet, krijg je te maken met een andere ISP dan je eigen vertrouwde ISP op kantoor of thuis. Omdat veel ISP's het versturen van e-mail via de Smtp server (=mailserver) van een andere ISP blokkeren, kun je niet zomaar vanuit het buitenland e-mails versturen via de mailserver van je thuis-ISP.

Maar als je de Smtp server van de buitenlandse ISP vindt, kun je die instellen in je e-mailprogramma en gaat het alsnog werken. Nou kun je die details vragen aan de verhuurder van je huisje, of aan de gastvrouw van het B&B, maar de kans is vrij groot dat zij geen idee hebben waar je het over hebt. Gelukkig kun je het vrij eenvoudig zelf uitzoeken via Internet.

De Smtp server van je tijdelijke ISP zoeken

  1. Surf naar http://whatismyipaddress.com/
  2. Klik op de knop "Lookup IP Address"
  3. Kijk dan naar het laatste deel van de hostname die wordt getoond, in mijn geval nu zoiets als 237.229-35-49.adsl-dyn.isp.belgacom.be. Nu weet ik dat de ADSL in dit huisje is aangesloten via Belgacom (dat is dus de ISP).
  4. Nu moet ik nog op zoek naar de Smtp server van Belgacom. Als eerste probeer ik smtp.belgacom.be en mail.belgacom.be, maar in dit geval werken die allebei niet.
  5. Dan maar zoeken in Google naar "Belgacom Smtp Outlook". Ik voeg het woord Outlook toe, omdat veel ISP's instructies hebben om Outlook in te stellen. In dat soort instructies staat vaak het juiste Smtp adres.
  6. In dit geval zie ik in de zoekresultaten van Google de juiste naam al staan: relay.skynet.be - en voila - ik ben weer in de lucht en kan mail versturen.

Als je wilt weten hoe je zo'n Smtp adres in je mailprogramma invoert, dan kun je meestal ook via Google goede instructies vinden. Succes!

Reacties