Gina Trapani, lifehacker van Lifehacker.com opent op 17 april de Amsterdamse editie van Lifehacking Academy. Een kort interview met Gina over haar website en lifehacking.

Op 17 april vindt de derde editie van Lifehacking Academy plaats, het 'real life' verlengstuk van de website Lifehacking.nl. Deze keer in onze hoofdstad Amsterdam. Wij zijn apetrots dat we Gina Trapani, oprichter van Lifehacker.com en lifehacker van het eerste uur, bereid hebben gevonden om vanuit de Verenigde Staten naar Nederland af te reizen om voor ons de keynote speech te verzorgen. In het programma van Lifehacking Academy Amsterdam is ook een workshop van haar opgenomen waarin ze tien hacks uit haar boek toelicht.

Gina Trapani is webontwikkelaar, schrijft technische artikelen en geeft workshops en lezingen. Gina heeft twee boeken geschreven gebaseerd op de artikelen van lifehacker.com:

Lifehacker: 88 Tech Tricks to Turbocharge Your Day’ en haar nieuwe boek: ‘Upgrade Your Life: The Lifehacker Guide to Working Smarter, Faster, Better’ Gina bouwt websites en Firefox extensions (add-on programma’s boven op Firefox voor meer functionaliteit). Haar artikelen zijn gepubliceerd in bladen als Popular Science, Wired, Women's Health en Macworld magazines. The Wall Street Journal Online heeft recent een artikel aan haar gewijd en haar werk is ook genoemd in Time Magazine, Newsweek, The New York Times, Wired en PC Magazine.

Matthijs Roumen wees ons van de week al op een interview met Gina door Tim Ferris. Ik heb haar per e-mail een aantal vragen gesteld in verband met haar komst naar Nederland:

Hoe ben je op het idee gekomen voor een weblog over Lifehacking? Hoe heb je de link gelegd tussen lifehacking en technische tips die tijd besparen?

Gina: Danny O'Brien, een technische journalist, verzon de term 'Life hack' als beschrijving van een productiviteitstruc voor programmeurs, en lifehacker.com heeft het idee verder opgepikt. Een geschiedenis van de term vind je op wikipedia.

Hoeveel auteurs schrijven er op Lifehacker.com en waar halen zij hun inspiratie vandaan?

Gina: Er zitten vier mensen in de redactie van Lifehacker.com: Adam Pash, Kevin Purdy, Tamar Weinberg en ik. Wij halen onze ideeën uit tips van lezers, rss feeds en ons dagelijks leven waarin we allemaal met technologie te maken hebben.

Is het publiek van jullie website na verloop van tijd veranderd? Zijn veel van jullie lezers 'geeks', kenniswerkers, ondernemers of mensen met een baas?

Gina: We hebben een geweldige mix van lezers, van hardcore Linux-geeks tot freelancers en 'cubicle warriors'. Ik denk dat met het volwassen worden van de website hij ook wat meer 'geeky' en technisch geworden is. We proberen de balans te vinden met meer artikelen over lifestyle en minder technische berichten in de weekenden.

Kan je me iets vertellen over hoe het werk aan de website is georganiseerd? Hebben jullie afspraken over aantallen berichten per auteur? Hoe beheren jullie de reacties?

Gina: Elke redacteur probeert 6 berichten per dag te schrijven, afhankelijk van hoeveel materiaal er is. We publiceren één langer hoofdartikel per dag, een artikel dat meer is dan een link met beschrijving. Originele content die je alleen op lifehacker.com vindt. Het vraagt veel coördinatie om er voor te zorgen dat we niet dezelfde tips geven, dus wij overleggen achter de schermen veel met elkaar. Mijn uitgever, Gawker, heeft iemand die de reacties modereert van een aantal websites en ook van lifehacker.com. Op die manier kunnen wij focussen op het schrijven. Toen de website startte was ik in mijn eentje en schreef ik ongeveer 12 artikelen per dag. We hadden toen niet de mogelijkheid om te reageren, dus er was minder coördinatie maar veel meer werk!

Hebben jullie wel eens te maken met comment-trolls?

Gina: Ons reactie systeem is niet open, je moet een reactie indienen en die moet goedgekeurd worden voordat hij geplaatst wordt. Maar zelfs met die poortwachter krijgen we wel eens trollen. We blokkeren hun account en de mogelijkheid om te reageren.

Hoe gebruik je lifehacks in je eigen leven en werk?

Gina: Ach, ik gebruik waarschijnlijk bijna alle hacks die op de website staan in mijn dagelijks leven. Vooral de hacks over het beheren van je e-mail, het organiseren van je werkplek en het opslaan van documenten. Na drie jaar en duizenden berichten is het grootste deel van mijn workflow wel beschreven op de website.

Zie jij dat er iets veranderd in het bedrijfsleven wat betreft de software die gebruikt wordt? Een verschuiving naar webbased producten of web 2.0 toepassingen?

Gina: Dat vind ik moeilijk te zeggen want ik heb al jaren niet meer in een bedrijf gewerkt, maar ik hoor zeker wel van lezers dat zij de door de IT afdeling geleverde pakketten vaker de rug toekeren en op eigen initiatief webbased software zoals Google Apps gebruiken om hun informatie te beheren en delen.

"I'm so looking forward to it!! :)", twitterde Gina Trapani ons over haar reis naar Nederland. Wij zijn heel erg blij dat ze komt.

Reacties