Componeer je grote documenten in Microsoft Word? Een stappenplan om vliegensvlug terug te springen naar de plek waar je aan het werk was, als je even iets hebt opgezocht elders in je document.

 *klik op deze link om dit bericht inclusief de afbeeldingen op lifehacking.nl te zien

Vooral bij het schrijven van lange artikelen of boeken is deze tip handig. Namelijk als je even ergens anders in het document iets wilt wijzigen of opzoeken, zonder daarna te moeten zoeken naar de plek waar je ook alweer was gebleven. In een boek doe je dat met een bladwijzer. In Word doe je dat met een bladwijzer én twee macro's.

Hieronder staan stap voor stap instructies om die twee macro's aan te maken. Het is een heel verhaal, maar het is niet ingewikkeld en je hoeft het maar één keer in te stellen. Daarna heb je er voor altijd plezier van.

De eerste macro: voor het plaatsen van een bladwijzer

Onder het tabje ‘Beeld’ zit helemaal rechts in de werkbalk een knop Macro's. Klik daarop en selecteer dan Macro opnemen...

Word toont je dan het volgende dialoogje:

Geef een duidelijke naam aan de nieuwe macro, bijvoorbeeld PlaatsBladwijzer.

Geef een sneltoets aan de macro

Klik op het Toetsenbord icoontje om een sneltoets toe te wijzen aan deze nieuwe macro.

In het dialoog "Toetsenbord aanpassen" staat de cursor al op het vak "Druk op nieuwe sneltoets". Druk de sneltoets die je wilt gebruiken in (ik gebruik Alt+S - Set).

Druk daarna op de knop Toewijzen om de sneltoets ook echt aan de nieuwe macro toe te koppelen.

Druk op de knop Sluiten.

Neem de macro op

Zodra je het dialoog sluit begint de macro meteen al met opnemen. Het is belangrijk dat je nu verder geen overbodige handelingen uitvoert, want dat wordt allemaal weer afgespeeld als je de macro gaat gebruiken.

Druk op het tabje Invoegen en zoek in de werkbalk naar het icoontje Bladwijzer:

Je ziet dan een dialoog waarin je de naam van de nieuw in te voegen bladwijzer kunt opgeven. Ik gebruik hier "mijnbladwijzer".

Klik dan op Toevoegen. Deze bladwijzer wordt hiermee in het document geplaatst op de plaats van de cursor.

Stop de opname van de macro

Selecteer nu weer het tabblad Beeld, en klik op Macro's. Selecteer nu "Opname stoppen".

Zo, de eerste macro is gemaakt.

Als je voortaan op Alt+S drukt, plaats Word automatisch een bladwijzer op de plek van de cursor. Daarna kun je rustig het hele document doorwandelen. Nu moeten we alleen nog een macro maken voor het weer teruggaan naar de bladwijzer.

De tweede macro: voor het teruggaan naar de bladwijzer

Het begin van het opnemen van de tweede macro is hetzelfde als bij de eerste macro.

Onder tabje Beeld klik je op Macro's en selecteer je Macro Opnemen.

We noemen deze tweede macro "NaarBladwijzer" en als toetsencombinatie wijzen we Alt+G (get) toe.

Druk op Sluiten om de macro weer te laten opnemen en let erop dat je geen overbodige acties uitvoert tijdens het opnemen.

Neem de tweede macro op Onder tabje Start zit helemaal aan de rechterkant de functie Zoeken... Klik op het neerwaartse pijltje erachter en je krijgt een lijstje met mogelijkheden. Selecteer dan ‘Ga naar…’

Selecteer in het volgende dialoog aan de linkerkant de regel "Bladwijzer" en selecteer dan aan de rechterkant "mijnbladwijzer".

Druk op de Ga naar knop.

Druk op de Sluiten knop.

Stop de opname van de macro Selecteer nu weer het tabblad Beeld, en klik op Macro's. Selecteer nu "Opname stoppen". Dat was het. Vanaf nu kun je in een Word document een bladwijzer plaatsen met Alt+S. Daarna maakt het niet uit waar je verder in het document heengaat, zodra je op Alt+G drukt sta je weer terug bij je bladwijzer.

Reacties