Een laptop is handig omdat hij klein en compact is. Maar daar zit ook een groot nadeel aan.

Een laptop is handig omdat hij klein en compact is. Maar daar zit ook een groot nadeel aan. Je kunt hem makkelijk helemaal verkeerd gebruiken. Hierdoor kun je RSI, rug-, nek-, of schouderklachten ontwikkelen.

Veel klachten worden veroorzaakt door een onnatuurlijke manier van bewegen. Bij een laptop zitten het beeldscherm en het toetsenbord dicht bij elkaar. Om goed in het beeldscherm te kunnen kijken is men hierdoor geneigd om helemaal naar voren te buigen en daarbij de schouders op te trekken. Het gevolg is dat de nek-, en schouderspieren overmatig moeten aanspannen en de druk op de onderrug toeneemt. Het risico op RSI, rug-, nek- en schouderklachten neemt hierdoor enorm toe.

Hier een aantal tips om je laptop beter te gebruiken:

Zorg dat je recht in je stoel zit met je schouders ontspannen. Zie onderste afbeelding.

Beweeg vanuit je bovenarmen

De hoogte van je bureau dient zo te zijn dat wanneer je goed rechtop zit je schouderspieren ontspannen kunnen blijven bij het typen en muizen. Je kunt dan met je armen net boven het bureau bewegen, zodat je armen vanuit de bovenarmen kunnen worden aangestuurd en je polsen stabiel kunnen blijven. Leg de onderarmen of polsen dus niet op het bureaublad, want dit heeft tot gevolg dat je gaat bewegen vanuit je polsen. Dat kan klachten veroorzaken in de onderarmen, polsen of handen. Vaak staan bureaus te hoog ingesteld waardoor het niet vol te houden is om vanuit de bovenarmen te bewegen.

Gebruik een los toetsenbord en een aparte muis

Je kunt een normaal toetsenbord nemen of een minitoetsenbord. Een minitoetsenbord heeft twee voordelen. Hij past beter in je tas en omdat het numerieke deel ontbreekt is hij veel smaller. Daardoor kun je de muis dichterbij leggen. Je hoeft je arm dan minder ver opzij te tillen om te muizen. Neem er wel eentje waarbij de letters net zo ver uit elkaar staan als bij een normaal toetsenbord. Anders wordt het een beetje priegelen met typen. Over het kiezen van een geschikte muis schreef ik eerder een artikel. Klik hier als je dat wilt lezen.

Zet je laptop zo dat je makkelijk rechtop kunt blijven zitten

Doordat je het losse toetsenbord en de muis gebruikt, kun je de laptop op een verhoging zetten. Je kunt nu makkelijker rechtop blijven zitten met je schouderspieren zoveel mogelijk ontspannen. Zorg dat je hoofd recht staat. Stel de hoogte van je beeldscherm nu zo in dat je ontspannen in je laptop kunt kijken. Vaak zal er een behoorlijke verhoging nodig zijn om de juiste hoogte te bereiken. Gebruik hiervoor een beeldschermverhoger, een dockingstation of gewoon een aantal pakken papier. Het voordeel van een dockingstation is dat je een ander beeldscherm kunt nemen als je dat wilt.

Neem rustig de tijd

Check voor jezelf voordat je met je laptop aan het werk gaat even hoe je zit en hoe je de werkplek hebt ingesteld. Maak er een gewoonte van om steeds als je van werkplek verandert opnieuw de instellingen te checken. Hiermee kun je het risico op klachten fors verminderen.

Reacties