Voor sommige is het naast eten en slapen een soort eerste levensbehoefte, voor andere een ware nachtmerrie... Microbloggen of zoals het bij een van de bekendste services heet; Twitteren.

Toch kan Twitter veel effectiever gebruikt worden dan je in eerste instantie zou zeggen.

Voor sommigen is het naast eten en slapen een soort eerste levensbehoefte, voor anderen een ware nachtmerrie... Microbloggen of zoals het bij een van de bekendste services heet: Twitteren. Toch kan Twitter veel effectiever gebruikt worden dan je in eerste instantie zou zeggen.

De mensen van common craft leggen het begrip Twitter in het volgende filmpje zeer duidelijk uit:

http://www.commoncraft.com

Twittercommando's

Uiteraard zijn er de standaard commando's voor Twitter zoals; @ en d om te reageren op iemand of een direct privé bericht te sturen. Maar de volgende functies zijn ook zeker de moeite waard. Bij de meeste tips volstaat het om het commando in twitter te versturen maar voor sommige dingen moet je even het menu in.

get

Geeft de laatste update van de gebruiker (wiens naam je achter get geplaatst hebt) weer.

nudge

Stuurt een gebruiker een melding dat er weer getwitterd dient te worden (via een sms bericht).

track /

Blijf op de hoogte als er iemand twittert over een bepaald woord of een gebruikersnaam. Handig om te volgen wat er over een bepaald onderwerp (zoals je eigen naam/bedrijf/website) getwitterd wordt.

tracks

Het tracks commando geeft je een keurig overzicht van woorden die je aan het volgen bent.

untrack /

Met untrack of untrack zet je het volgen van en woord of gebruikersnaam weer uit.

@ Replies

Ga naar Settings, Notices. En kies bij @ Replies voor 'all @ replies' zo ontvang je alle replies op je tweeds ook al volg je die gene zelf (nog) niet. Zo zie je wie er op jou reageert die nog niet in je 'follow' lijst staat. De ideale manier om meer interessante mensen te ontmoeten die het volgen waard zijn (en ik vraag me eigenlijk af waarom dit standaard niet zo ingesteld staat).

Sleep

Indien je updates op je mobiel ontvangt kan je via Settings, Notices, Sleep instellen wanneer je slaapt en geen updates wil ontvangen. Wel zo handig als je een beetje een druk twitter netwerk hebt met mensen in andere tijdzones. Overigens moet je uiteraard wel zelf je tijdzone (+1) ingesteld hebben want anders weet twitter niet wanneer je slaapt en wordt je nog elke nacht wakker gesmsed.

fav

Als je iemands laatste bericht erg goed vond kan je deze tweed als favoriet markeren door het fav commando te verzenden.

Twitter terminologie

Voor de mensen die onbekend zijn met het fenomeen microbloggen en twitter hier een deel van de terminologie.

Twitterer – Gebruiker van Twitter

Tweet(s) - bericht(en) op Twitter.

Twittering – Een bericht naar Twitter sturen.

Tweeple - Twittergebruikers (ook wel twitteraars in het Nederlands).

Twitosphere – Gemeenschap van twitterers.

Followers - Twitteraars die 'geabonneerd' zijn op de tweeds van een andere gebruiker, en dus zijn tweeds volgen.

Mistweet - Eigenlijk een vergissing, Twitter bericht (tweet dus) die je liever niet had verzonden. Door het beperkt aantal karakters per tweet (een maximum van 140) wil er nog wel eens door onduidelijk taalgebruik of het weglaten van woorden iets niet zo handig overkomen, een mistweet dus.

Twoosh - De perfecte, precies 140 karakters tellende, tweet.

Twitterbait - Twitter gebruikers die met het @ (reply) commando op populaire gebruikers tweets reageren in de hoop hierdoor zelf meer followers te krijgen omdat zijn/haar naam in de reacties van de populaire gebruiker terug te zien is door zijn followers.

Twoops – Ooit een privé-smsje naar de verkeerde gestuurd? Dit is hetzelfde alleen heb je nu het privé smsje naar Twitter verstuurt. Meteen de reden om via bijvoorbeeld jTwitter op je telefoon te twitteren.

Twitterlooing - Twitteren vanaf de wc

Tweeterboxes - Twitteraars die te veel Twitteren

Twitterazzi - De bende mensen die schrijven op Twitter.

Op de hoogte blijven van nieuwe posts op Lifehacking.nl via Twitter?

twitter.com/lifehacking

Heb je zelf nog aanvullingen op de terminologie of tips voor twitter? Laat het weten in de comments!

Reacties