Voorkom vage klachten op je werkplek.

Er zijn veel mensen die tijdens het kantoorwerk vage klachten hebben zoals hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid. De klachten verdwijnen weer zodra men naar huis gaat. Soms zit de oorzaak in de omgevingsfactoren.

Invloed van omgevingsfactoren

Zo kun je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen omdat je tegen fel licht in zit te kijken. Als je beeldscherm voor het raam staat opgesteld ga je automatisch met je ogen knijpen om goed in het scherm te kunnen kijken.

Een koude luchtstroom van bijvoorbeeld een airconditioning of andere ventilatie kan op den duur stijve spieren opleveren.

Je werkplek kan zo staan opgesteld dat je onbewust voortdurend wordt afgeleid door langslopende collega’s. Als je bijvoorbeeld binnen je gezichtsveld een druk gangpad hebt of de koffieautomaat waar voortdurend mensen staan te praten.

Houd op kantoor rekening met de volgende omgevingsfactoren

  • Lichtinval Zorg dat je monitor zo staat opgesteld dat er geen fel licht van achter het beeldscherm komt. Dus niet met het raam achter het beeldscherm. Hiermee voorkom je dat je met je ogen gaat knijpen.
  • Temperatuur Niet te warm, niet te koud. Als je vaak koude handen hebt kan dat ook te maken hebben met je manier van bewegen. Ik heb hierover al eens een artikel geschreven. Klik hier als je dat wilt lezen.
  • Luchtstroming Ga niet op de tocht zitten onder een airconditioning of ander ventilatie. Een koude stroming kan ervoor zorgen dat je je schouders optrekt en dat je spieren sneller stijf worden. Ook kan er van ramen een koude straling komen.
  • Vochtigheidsgraad Zorg ervoor dat de vochtigheidsgraad niet te laag is. Dit kan ervoor zorgen dat je ogen sneller gaan uitdrogen. En dat is extra vervelend voor contactlensdragers.
  • Afleidende zaken binnen je gezichtsveld Zorg ervoor dat je werkplek zo staat opgesteld dat je niet voortdurend wordt afgeleid door langslopende mensen. Met een rustige achtergrond kun je je makkelijker concentreren op je werkzaamheden en word je minder snel moe.

Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die van invloed kunnen zijn op het oplossen van lichamelijke klachten. Maar het kan zeker de moeite waard zijn om de bovengenoemde punten eens te checken.

Reacties