Hier zijn tien "gouden" tips voor een bestaan met minder stress, maar dat toch productief is. Want, laten we ons vooral niets wijsmaken in deze tijden van quasi verplichte onthaasting, een zekere mate van (hoge) productiviteit wordt nog steeds van ons allen verwacht.

Een gastbijdrage van: Emmanuel van Melkebeke

Hier zijn tien "gouden" tips voor een bestaan met minder stress, maar dat toch productief is. Want, laten we ons vooral niets wijsmaken in deze tijden van quasi verplichte onthaasting, een zekere mate van (hoge) productiviteit wordt nog steeds van ons allen verwacht.

10. Mens sana in corpore sano. Ofte een gezonde geest in een gezond lichaam. De Romeinen wisten het al: lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je fysisch niet goed in je vel zit, zal je ook geestelijk niet optimaal functioneren. Eet gezond en met mate, verlaat het pad der fastfood en suikerhoudende dranken, sport regelmatig, beweeg in het algemeen wat vaker en slaap voldoende. Hou dit een paar weken vol en je zal de nodige positieven effecten al merken op je lichaam én je geest.

09. Geniet, maar met mate. Sla er een magazine of een krant op na en je hebt de indruk dat alles een stuk extremer is geworden. Niet alleen qua sporten, doch ook qua houding. Meer en meer mensen worden van-alles-onthouders: geen alcohol meer, geen cafeïne meer, geen krant meer, geen seconde meer zonder hun Blackberry, enzovoort. Het kan geen kwaad om eens te snoepen, eens te genieten van de lekkere dingen des levens, doch doe het met mate.

08. Single-task. Multi-tasking is lange tijd het sleutelwoord geworden voor een productief bestaan. Men mailt, Skypete, MSNt, schrijft een advies, leest een document en belt met een collega tegelijk. Doe het niet (meer). Studies tonen aan dat multi-tasken zorgt voor concentratie-, tijd- en productiviteitsverlies (zie o.a. hier). Single-task. Niet alleen op het werk, doch ook in privé-situaties. Of apprecieer jij het dat je vriend(in) een SMS ingeeft terwijl je ermee aan het praten bent?

07. Smile. Lach. Wees optimistisch. Ja, het leven kent zijn goede en slechte dagen. We hebben allemaal tegenslagen, soms harde zelfs. Maar probeer te (blijven) lachen. Probeer steeds het goede te zien. Het helpt om moeilijkheden sneller te overwinnen.

06. Work and play don't mix. Houd je werk en je privé-bezigheden gescheiden. Dit geldt in beide richtingen. Doe dus geen persoonlijke zaken op het werk, maar neem - in de mate van het mogelijke - ook geen werk mee naar huis. Door beide te vermengen, zal je niet alleen tijd verliezen (de verleiding is groot om op het werk snel eens met privé-zaken bezig te zijn), doch zal bovendien je werk - minstens mentaal - een steeds grotere plaats in je gedachten innemen.

05. De 5 seconden regel. Ook wel gekend als: denk na voor je handelt. Al te vaak worden zaken impulsief gedaan waarvan je achteraf spijt hebt. Ik ga eeeeeeventjes surfen is vaak de voorbode van uren tijdverlies. Sta even stil bij het nut en de opportuniteit van je volgende handeling. Heeft het echt zin om de tv aan te zetten als je al moe bent? Is het echt een goed idee om op mails te antwoorden terwijl je feitelijk dringend een opdracht moet afwerken? Hoeft die zoveelste cookie opgegeten te worden?

04. Geduld is een mooie deugd. We worden het allemaal steeds meer gewend om onmiddellijk op onze wenken bediend te worden. Alles is quasi instant beschikbaar. We worden al zenuwachtig als een website er meer dan tien seconden over doet om op te laden… Nochtans zijn de beloning en voldoening oneindig veel groter als het een tijdje duurt alvorens je over iets kan beschikken. Vroeger spaarde men en kocht men pas wanneer men de aankoopprijs bijeengespaard had. Nu koopt men onmiddellijk- op krediet. Stel de volgende keer een aankoop of andere vervulling van een behoefte even uit. Je zult versteld staan hoe vaak je, na enige bedenktijd, ervan afstapt.

03. De 5 minuten regel. We hebben allemaal wel eens vijf "verloren" minuten. Je bent te vroeg voor een vergadering, je moet even wachten op je volgende telefoontje. I.p.v. die te verkwisten, kan je die vaak nuttig opvullen. Sorteer wat papieren, klasseer wat mails, leg een to do lijstje aan, enz. Vijf minuten is op zich niet veel, maar op een week of een maand tikken al die korte periodes behoorlijk aan.

02. Bundel. Er zijn vele repetitieve taken waar we niet aan ontsnappen. I.p.v. die taken een voor een af te handelen, kan je ze best bundelen en op gezette tijden afhandelen. Een typevoorbeeld is de betaling van facturen. Als je iedere dag jouw pc banking opent om de op die dag binnengekomen facturen te betalen verlies je veel meer dan als je eenmaal om de 2 weken alle openstaande facturen afhandelt. Deze regel geldt voor heel veel taken.

01. Use e-mail wisely. e-mails, je kan er quasi niet meer omheen. Het is een extreem nuttig werkinstrument. Correctie: het kan een extreem nuttig werkinstrument zijn, mits het goed gebruikt wordt. Regels die voor iedereen van toepassing zijn bestaan m.i. niet, aangezien er teveel verschillende situaties bestaan. Een paar vuistregels zijn wel: check je e-mails een beperkt aantal keren per dag; denk na alvorens je een e-mail verzendt of a) dat wel nodig is en b) e-mail wel het juiste communicatiemiddel is; optimaliseer het gebruik van je e-mailprogramma; en probeer ervoor te zorgen dat je uitgaande e-mails onmiddellijk zoveel mogelijk situaties ondervangen om oeverloos gepingpong te vermijden.

En de laatste - buiten categorie - tip:

00. Vertrouw nooit op andermans lijstjes.  Wat hierboven staat zijn richtlijnen die m.i. voor heel wat mensen nuttig kunnen zijn, doch het kan perfect zijn dat de ene of de andere regel op jou niet van toepassing is, dan wel dat je andere regels hanteert. Hanteer jij (nog) andere principes? Dan lees ik het graag in de comments!

Reacties