Snel en eenvoudig precies de mail terug vinden die je zoekt. 10 manieren om je mail te zoeken in Gmail.

Recent gaven we al wat hacks hoe je je Gmail adres op meer manieren kunt gebruiken. Een van de meest krachtige onderdelen van Gmail vind ik de zoekfunctionaliteit. Door ook hier slim gebruik van te maken en het weten van een paar trucjes, kun je lekker snel en eenvoudig precies dat terug vinden wat je zoekt. We zetten er 10 op een rij en geven er nog eens een Greasemonkey script bij voor niks!

  1. Gebruik de query words van Google: Met deze lijst Gmail Query Words kun je snel starten. Mijn meest gebruikte query woord is from:
  2. Gebruik from: met een natuurlijke naam: Je hoeft niet perse het emailadres te weten van de verzender. Als je (een deel van) de naam weet krijg je al snel goede resultaten terug
  3. Gebruik haakjes om te vernauwen: door gebruik van haakjes in je zoektocht kun je woorden groeperen of insluiten in je zoekquery.
  4. Zoeken naar attachment: de query has:attachment geeft je direct een overzicht van alle mail met bijlagen. Goed te gebruiken in een samengestelde query met de naam van de verzender.
  5. Gebruik OR: Met deze term kun je zoeken naar berichten die voldoen aan een van twee (of meer) criteria
  6. Gebruik van "label:": Als je veel gebruik maakt van labels in je gmail kun je heel specifiek zoeken in deze groepen.
  7. Gebruik diverse queries door elkaar: Denk aan een query als "from:tim label:projectx has:attachment" om heel nauwkeurig te kunnen zoeken
  8. Datumgericht zoeken: Persoonlijk gebruik ik deze niet veel omdat je erg veel moet typen voor het datumformaat (in yyyy/mm/dd formaat) maar in een samengestelde query kan het je zoektocht verkorten
  9. Met / direct naar de searchbox: Met de forward slash toets staat je cursor direct in de zoekbox van Gmail. Type je query en enter.
  10. Gebruik "-" om woorden uit te sluiten: Zet het minteken voor een zoekwoord en het woord uitgesloten van je zoektocht

Een wat ouder Greasemonkey script (Firefox-only!) is het >Saved Searches script. Hiermee krijg je een extra box in je linkermarge van Gmail waar je veelgebruikte zoekqueries kunt opslaan voor later gebruik.

(Foto: Vivalibre574/Bron: Webworker Daily)

Reacties