Haal meer uit Gmail met een aantal (niet zo voor de hand liggende) functies.

Veel mensen werken zowel zakelijk als prive met meerdere e-mail adressen.

Op zich is dit een prima methode, maar zou het niet handig zijn om al je e-mail op één plek binnen te krijgen (waarbij je ook nog eens bergen mail kan bewaren en IMAP ondersteuning hebt)?

Gelukkig heeft Gmail een aantal (niet zo voor de hand liggende) functies standaard aan boord waardoor je (G)mail-leven een heel stuk prettiger kan worden.

Gmail / Googlemail

Wat veel mensen niet weten is dat een Gmailaccount standaard uit twee e-mail adressen bestaat.

Je hebt namelijk beschikking over <accountnaam>@gmail.com maar ook over <accountnaam>@googlemail.com. E-mails die naar beide adressen verzonden zijn komen dan ook in dezelfde centrale Gmail inbox binnen.

Dit biedt natuurlijk mogelijkheden voor iedereen die met één mailbox toch net wat meer overzicht wil houden. Want als je bijvoorbeeld het adres; @googlemail.com aan vrienden/bekenden geeft, kan je; @gmail.com adres voor alle online zaken gebruiken.

Door het instellen van een filter kan je eenvoudig onderscheid maken tussen mails van bekenden en bijvoorbeeld nieuwsbrieven of andere minder relevante mail.

Plus

Je kan door het toevoegen van het + -teken aan je email adres, aliassen voor je Gmailaccount maken.

Gmail houdt namelijk geen rekening met tekst wat tussen een + -teken en de @ staat en stuurt de e-mail gewoon door aan het account wat voor het + -teken staat.

Vooral voor aanmeldingen bij websites kan dit echt een uitkomst zijn, je hoeft dan maar een keer een filter aan te maken om alle nieuwsbrieven te voorzien van een label of het postvak in over te laten slaan.

Enkele voorbeelden (uitgegaan van het email adres: voorbeeld@gmail.com):

  • voorbeeld+blog@gmail.com
  • voorbeeld+tips@gmail.com
  • voorbeeld+nieuwsbrief@gmail.com

Punt

Voor de punt in e-mail adressen geld bijna het zelfde. Je hebt namelijk voor je Gmail automatisch de beschikking over alle variaties op die accountnaam met of zonder punten er in verwerkt. Zo zal een email aan bijvoorbeeld vo.o.r.beeld@gmail.com, voorbeeld@gmail.com of zelfs v.o.o.r.b.e.e.l.d@gmail.com (of variaties daarop) allemaal in je account terecht komen.

Dit maakt dus nog meer aliassen mogelijk.

Filters

Uiteraard zijn al die mogelijke e-mail aliassen voor Gmail erg leuk, maar het wordt pas echt handig als je een filter maakt die ervoor zorgt dat e-mail direct van een label voorzien wordt.

Een filter maak je als volgt:

1. Rechts in de boven hoek van het Gmail venster vind je: instellingen 2. Klik op het tabblad Filter. Klik op Nieuwe Filter maken. 3. Voer bij Aan het te filteren email adres op bijvoorbeeld voorbeeld_nieuwsbrief@gmail.com. 4. Selecteer label toepassen en selecteer een label (of maak een nieuw). 5. Klik nu op Filter maken.

Reacties