Ook als je van lezen houdt, is het niet altijd leuk om te lezen! Bepaalde vakliteratuur, rapporten, plannen kunnen veel tijd kosten terwijl het leesplezier tegenvalt. Zou het niet handig zijn als je daar tien keer zo weinig tijd aan kwijt was?

Klinkt onwaarschijnlijk misschien? Toch blijkt het te kunnen. Voor mij een super lifehack want ik lees graag en veel non-fictie. Boeken die ik snel uit wil hebben, want ik wil er iets mee dóen. Een recensie over schrijven, iets van leren, tips uit oppikken om te gebruiken in lezingen of workshops. Zo'n boek wil ik graag snel verwerken.

Afgelopen week heb ik twee dagen les gehad in Smartreading, van Paul van de Velde. Het is en methodiek die meer om het lijf heeft dan snellezen. Nadat je jezelf rustig en 'in focus' hebt gemaakt, vorm je je een beeld van het boek, je formuleert een doel, dan ga je op een specifieke manier door het boek heen en aan het einde maak je een mindmap. Aan het einde van dag twee hebben we met de geleerde procedure een compleet boek gelezen en kunnen reproduceren. Nu hebben we opdracht om drie boeken te lezen over een onderwerp waar we bijna niets van weten, maar dat ons wel boeit. Daarna hebben we een terugkomdag en kan ik jullie vertellen of wat ik geleerd heb, ook daadwerkelijk beklijft.

Zelfhypnose?

Wat we in ieder geval geleerd hebben is een snelle vorm van wat ik dan maar zelfhypnose noem, waarmee je jezelf rustig maakt en heel sterk kan focussen en concentreren. Dat is iets dat je volgens mij altijd wel kan gebruiken, niet alleen als je aan het lezen bent.

Is lezen dan nog wel leuk?

Het lezen van non-fictie vind ik nu zelfs leuker, omdat je heel snel die dingen uit het boek haalt die je werkelijk interesseren. Die stukken tekst dansen als het ware je blikveld in en duiken rechtstreeks naar je harde schijf. Een surrealistische ervaring. Ik was bang dat ik zou afleren om rustig te genieten van 'geniet-boeken' maar dat was godzijdank niet het geval. Ik lees fictie vaak meerdere keren, en ik merk wel dat ik me van boeken die ik al een keer gelezen heb, nu meer kan herinneren.

Doet dat nog iets met je geheugen?

Ik onthoud normaal gesproken mijn dromen wel een beetje, maar na een uurtje zijn ze verdwenen. Momenteel kan ik je nog vertellen wat ik afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag ongeveer gedroomd heb. Of je daar blij mee bent, is een tweede. Ook merkte ik gisteren op de borrel dat ik van de mensen die er waren, me meer kon herinneren. Ik ontmoet nogal veel mensen en dan is het wel eens lastig om van iemand de juiste context op te lepelen, maar dat lijkt nu dus makkelijker te gaan.

Voor studenten, mensen die veel ontwikkelingen in hun vakgebied bij moeten houden, recencenten, uitgevers, kenniswerkers en globaal in alles geïnteresseerden zou dit wel eens de lifehack kunnen zijn waarmee je 20 tot 40 procent tijd bespaart met lezen.

Ik ga in ieder geval straks een stuk sneller door mijn wishlist heen!!

Reacties