Voor kantoorsoftware is Microsoft's Office absolute marktleider. Er zijn tegenwoordig vrij veel (gratis) alternatieven.

Web Office?

Een mogelijke definitie hiervan is: "een web office pakket levert een combinatie van functionaliteten voor productiviteit, publiceren en samenwerken. Een web office levert de functionaliteit van desktop kantoor toepassingen (zoals Microsoft Office) uitgebreid met specifieke internet eigenschappen".

[vrij vertaald naar Read/Write Web]

Het afgelopen jaar zijn deze pakketten uitgegroeid tot volwaardige, vaak gratis alternatieven voor lokaal (op je computer) draaiende kantoortoepassingen. En door de internet functionaliteit is het delen van documenten, samenwerken aan toepassingen en versie beheer extreem veel makkelijker geworden. Je gebruikt ze met je internet browser, dus je kan vanaf elke computer met internet toegang aan je documenten werken.

Waarom is dat zo handig? Dat leggen de heren van Common Craft je op geheel eigen wijze glashelder uit.

Een paar van de pakketten uitgelicht:

Google Apps

Google Apps biedt een gratis versie en een betaalde. Met de betaalde kan je Google apps onder je eigen domein draaien. Dat is handig voor het (klein-)bedrijf. Google Apps bestaat uit

 • Tekstverwerking, spreadsheets en presentaties maken met Google docs & spreadsheets,
 • E-mail: Gmail,
 • Chat: Google Talk,
 • Kalender: Google Calendar,
 • Webpagina's bouwen: Page Creator
 • Persoonlijke startpagina: Start Page.

Je kan documenten met anderen delen en zij kunnen eraan bijdragen. Je kan de wijzigingen die zij hebben aangebracht duidelijk zien en eventueel terugdraaien.

Als je 'Google Gears' geïnstalleerd hebt, kan je ook offline aan een document werken. Handig voor als je even geen internet verbinding hebt. Een presentatie kan je op het internet 'afspelen' en tegelijkertijd erover chatten, dat is handig wanneer je feedback van iemand wilt op je presentatie. Google Calendar werkt met het iCal formaat. Je kan je dus op Google Calendars 'abonneren', zodat je de data automatisch in je eigen kalender ziet (ook Apple's iCal en Outlook dus). Handig bijvoorbeeld als een poppodium een iCal kalender maakt van de optredens in de komende maanden, of om op de hoogte te blijven van feestdagen van een bepaald geloof. Een Wiki zou een handige toevoeging kunnen zijn, en misschien een uitbreiding van de adresboekfuctie van Gmail met CRM functionaliteit.

Men maakt zich wel eens zorgen over het informatie-monopolie van Google en over de privacy van documenten die bij Google op de server staan. Ik vind die materie nogal complex, dus je moet daarin je eigen keuzes maken. Het privacy beleid van Google staat hier.

Zoho

Zoho is gratis en zeer compleet met de volgende applicaties:

 • tekstverwerking,
 • spreadsheet,
 • presentaties,
 • een notitieblok,
 • planner,
 • chat
 • mail.
 • wiki
 • een web-toepassingen bouwer,
 • web conferencing,
 • projectmanagement software (1 project managen is gratis)
 • en een CRM toepassing (gratis tot 3 gebruikers).

Zoho is dus meer uitgebreid dan Google Apps. Zoho maakt ook gebruik van Google Gears om offline werken mogelijk te maken. Volgens mij is Zoho de meest complete en uitgebreide onder de web-based office pakketten. Ik heb Zoho niet getest, gebruikers die hun ervaringen met ons willen delen nodig ik van harte uit om dat in de reacties te doen!

ThinkFree

Met tekstverwerking, spreadsheets en een presentatie pakket is ThinkFree een vrij basale 'vervanging' van Microsoft office. Wel gaan ze er prat op de beste compatibiliteit met Microsoft office te bieden en kan je met ThinkFree Server de applicaties op je eigen server draaien. Een prima kandidaat in de categorie 'niet veel, maar wel goed'.

Zimbra (Eigendom van Yahoo)

Zimbra biedt office programma's zoals tekstverwerking en spreadsheets, e-mail en een kalender. Het is echter een pakket dat je aanschaft en zelf moet hosten. Je hebt dan geen last van privacy issues, maar daarmee is het niet geschikt voor eenpitters en thuisgebruikers. Voor bedrijven kan het wel een goed alternatief zijn. Kijk op Read/Write Web voor een uitgebreide recensie.

Microsoft Office Live.

Office Live is er in drie versies: Basics (Gratis), Essentials (19,95 usd / maand) en Premium (39,95 usd / maand). De Basics variant biedt geen kantoorsoftware, alleen e-mail, een website en een advertentieservice. Bij Essentials is de enige kantoor applicatie de Business Contact Manager. En bij Premium krijg je daar 'online applicaties voor het managen van klanten, werknemers, projecten en kritieke business data' bij.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het dus GEEN web-based variant van hun allesoverheersende kantoorpakket Microsoft Office maar eerder een aanvulling daarop. Terwijl juist voor Microsoft het aanbieden van centrale bestandsopslag, het delen en samenwerken aan documenten en versiebeheer een enorme markt zou kunnen zijn.

Conclusie:

Google is momenteel marktleider en erg uitgebreid en gebruiksvriendelijk. Door de extra functionaliteit gaat mijn voorkeur op dit moment uit naar Zoho. Beiden ontwikkelen voortdurend nieuwe toepassingen en functionaliteiten dus dit is slechts een moment opname. Ik denk wel dat deze twee de komende tijd de markt blijven bepalen tenzij Microsoft met een volwaardig Web-Based model komt. Daar zullen dan wel kosten aan verbonden zijn, maar door de huidige marktpositie van hun Office pakket zal dat waarschijnlijk weinig invloed hebben.

Wat denken jullie? Gebruik je web-based office toepassingen? Werk je samen met anderen aan online documenten? Deel je ervaringen hieronder in de reacties.

Meer lezen

Op Read Write Web staat nog een mooi artikel over 10 "Must Have" Online Office Apps.

Edit Grid focust op één toepassing: spreadsheets. Handig voor gebruikers van Apple's iWork t/m versie 7. Daar zit geen spreadsheet programma bij.

Links uit dit artikel

Een terugblik op de ontwikkelingen van online office pakketten in 2007 op Read/Write Web.

Common Craft Video: Google Docs & Spreadsheets in Plain English De Common Craft Video met Nederlandse ondertitels. Google Apps. Zoho. Thinkfree. Zimbra. Microsoft Office Live.

Reacties