10 Broodnodige -gratis- applicaties voor je mac!

Steeds als ik een ‘vreemde’ mac in mijn handen krijg, ben ik benieuwd naar de applicaties die erop staan. Vooral even in de Dock neuzen of ontdekken wat voor iconen er rechtsboven staan. Om jullie de gelegenheid te geven bij mij te neuzen, geef ik je hier 10 -gratis- applicaties die ik niet meer kan missen. Elke mac gebruiker met een gezonde interesse in internet moet hier toch even naar kijken. Als je niet minimaal één nieuwe uit de lijst haalt, ga ik de uitdaging aan voor een nieuwe top 10!

Caffeine

Onmisbaar voor laptops. Het scherm van de Macbook springt na enkele seconden op een energiezuinige stand. Met als resultaat dat je tijdens een presentatie om de seconde met je muis moet bewegen om te voorkomen dat het beeld wegvalt. In het ergste geval klik je per ongeluk naar het volgende scherm en is je timing helemaal weg. Zet Caffeine in de lijst van applicaties die bij opstarten en in je menu balk rechtsboven verschijnt een icon met “Zzz”. Daarmee kun je de slaapstand van je monitor aan- en uitzetten. PS: ook handig bij het kijken van (online) video.

Paparazzi

Screendumps maken van een hele webpagina, eventueel met vertraging of op een specifiek formaat. Een onmisbare tool om inspiratie vast te leggen. Een ander alternatief kan een plug-in zijn voor Firefox (-achtigen, zelf gebruik ik namelijk Flock). Zoals Screengrab of FireShot.

Quicksilver

Dit programma lijkt wat ingewikkeld voor de beginnende gebruiker. Quicksilver is een programma dat bij algemeen gebruik de Dock kan vervangen. Als je net als ik een overvolle Dock hekelt, moet je Quicksilver zeker een keer proberen. Met een programmeerbare toetscombinatie roep je het Quicksilver dialoog op en daarmee kun je alle programma’s uit je Programma-map openen. Dat is slechts het puntje van de ijsberg. Een tekst intikken of bestand selecteren dan een emailadres uit je contactpersonen uitzoeken en via Mail versturen? Een tekst intikken en als actiepunt aan je to-do lijst toevoegen? Nogmaals, dit is het puntje van de ijsberg. Quicksilver wordt veel gebruikt door productivity-geeks, lifehackers, maar wordt daardoor wellicht ondergewaardeerd door de 'gewone' gebruiker.

Sim Daltonism

Deze tool simuleert de veel voorkomende vormen van kleurenblindheid. Sim Daltonism is een extra venster dat boven je andere programma’s een voorvertoning van het beeld rondom je muis toont, door de ogen van een kleurenblinde.

Cyberduck

FTP programma’s kunnen heel ingewikkeld zijn, maar gelukkig soms ook kinderlijk simpel. Cyberduck wordt heel actief bijgewerkt door het team van ontwikkelaars; soms lijken het wel wekelijkse updates. In gebruik blijkt Cyberduck erg stabiel. Er zijn overigens beslist FTP programma’s die overzichtelijker zijn, zeker als je veel FTP adressen moet beheren. Of wanneer je lokale documenten naast de online documenten wilt kunnen zien. Cyberduck’s eenvoud, stabiliteit en Growl ondersteuning hebben mijn voorkeur.

Growl

Dit is een notificatie programma, dat op in te stellen ‘events’, een boodschap kan laten zien. Mail dat binnenkomt bijvoorbeeld of up- en downloads die gereed zijn. Tweets van je vriendjes of contacten in msn die online komen (btw vergeet msn, check Adium, de mac client die alle chats ondersteund). Steeds meer ontwikkelaars bouwen een Growl ondersteuning in hun software. De Flickr uploader bijvoorbeeld, deze geeft de status van het uploaden door.

Onyx

Een van de meest betrouwbare systeemonderhoud programma’s die er zijn, en nog gratis ook. Inmiddels is er ook een Leopard versie uit. Naast systeem permissies en onderhoudswerkzaakheden stelt het je ook in staat enkele ‘geheime’ instellingen van de Finder en de Dock in te stellen.

SuperEmptyTrash

Regelmatig komen er bestanden in de prullenmand terecht die weigeren om te verdwijnen, zelfs als de rechten van het bestand voldoende zijn om voorgoed vernietigd te worden. SuperEmptyTrash heeft alleen je systeem wachtwoord nodig en trekt je motivaties niet in twijfel. Weg = weg, dus pas op!

Taco HTML Edit

Veel html-puristen werken met een eenvoudig ‘textpad’ -programma. Zelf ben ik ‘opgevoed’ door Dreamweaver, maar sinds de komst van programma’s zoals CSSEdit (bijna gratis en mijn beste aanschaf van 2007) laat ook ik Dreamweaver links liggen. Zeker nu er Taco is. HTML en php editing tool; pure code! Geen fancy toevoegingen maar wél een programma dat binnen enkele seconden is opgestart.

Tomato

Als laatste voor wie nog een betrouwbare torrent-client zoekt: Tomato. Wederom een programma dat uitblinkt door eenvoud en stabiliteit. Het onthoudt de recentste urls en hervat downloads die zijn afgebroken wanneer je de url opnieuw opstart.

PS: écht weg van een gratis programma? Overweeg een donatie voor de ontwikkelaars!

Reacties