Met een druk op de knop een nieuw hoofdstuk, een nieuwe paragraaf, of een noot in je document.

In de afgelopen tien jaar heb ik een stuk of vijf boeken geschreven in Word. En als lifehacker leer je als vanzelf een aantal slimmigheidjes om dat snel te doen.

Eén daarvan is het toewijzen van een sneltoets aan een stijl. In Word kun je met een stijl aangeven dat een stuk tekst er op een bepaalde manier uit moet zien. Voor standaard tekst wordt de stijl "normaal" gebruikt, maar je kunt ook stijlen maken voor bijvoorbeeld paragraaftitels en hoofdstuktitels. Nu kun je die stijlen bedienen met je muis en allerlei knopjes, maar het werkt voor mij in de praktijk veel eenvoudiger om daar een sneltoets aan te hangen.

Ik typ bijvoorbeeld "Inleiding" en druk dan op Ctrl+1. En voila: m'n hoofdstuktitel is klaar. Bedenk ik me en moet het toch een paragraaftitel worden dan druk ik Ctrl+2 en is ook dat weer geregeld. Niks geen gehannes met de muis.

Hoe stel je dat nou in?

In Word 2007 gaat dat als volgt:

 1. Selecteer in de knoppenbalk met (jawel) je muis de stijl "Kop 1".
 2. Klik met je rechtermuisknop en kies het menu-item "Wijzigen..."
 3. Klik helemaal linksonder in het dialoogje op de knop "Opmaak"
 4. Kies het menu-item "Sneltoets"
 5. Druk de sneltoets in die je wilt toewijzen aan de stijl "Kop 1", in mijn geval Ctrl+1
 6. Klik op de knop "Toewijzen" links onderaan, daarmee overschrijf je wel de oude instelling voor Ctrl+1, maar dat vind ik zelf geen probleem - en anders kies je gewoon een andere combinatie
 7. Klik op de knop "Sluiten" rechts onderaan
 8. Klik op de knop "OK"

Vanaf nu kun je Ctrl+1 gebruiken om een stuk tekst te veranderen in een hoofdstuktitel. Je moet dus nog wel even wat sneltoetsen toewijzen voor de andere stijlen die je veel gebruikt.

Mijn toetsen

Ik gebruik zelf vooral de volgende toetsen:

 • Ctrl+1 = Kop 1
 • Ctrl+2 = Kop 2
 • Ctrl+3 = Kop 3
 • Ctrl+Spatie = Normaal
 • Ctrl+Q = Quote (een nieuwe, eigen stijl van mij)
 • Ctrl+N = Note (ook een nieuwe, eigen stijl)

In eerdere versies van Word zitten de knopjes soms net op een andere plaats, maar werkt het systeem in principe ook. Het is misschien handig om ervoor te zorgen dat je instellingen worden opgeslagen in het Normal.dot(x) sjabloon, dan zijn ze voortaan beschikbaar in alle nieuwe documenten die je maakt.

Blij met deze hack? Reageer dan even in het commentaar op dit artikel; ik weet nog veel meer slimme dingen in Word, maar ga die het liefst pas opschrijven als ik weet dat er ook echt belangstelling voor is.