Gebruik je camera als fotografisch geheugen, om de weg niet kwijt te raken, voor dingen die je wilt kopen, wijn-etiketten en nog veel meer.

Dit artikel is een bewerking /uitbreiding van een bericht van 3 juli op mijn eigen weblog. Waar je je camera (al dan niet de camera op je mobiele telefoon) allemaal handig voor kan gebruiken. Oftewel: fotografisch geheugen.

  • In plaats van een scanner. Ik heb op mijn exilim een functie voor het fotograferen van tekst en whiteboards.
  • Fotografeer waar je auto staat en een paar markante herkenningspunten onderweg. Da's handig als je de weg niet kent of wanneer je, zoals ik, vaak wat verder van je huis moet parkeren (en waar toch in hemelsnaam ook alweer?)
  • Fotografeer in landen met een 'vreemd schrift' (Griekenland, Rusland, Israël, China) de naam van je hotel en je straat. Voor de taxichauffeur en om de weg te vragen.
  • Fotografeer bus en treintijdenschema's.
  • Fotografeer dingen die je in winkels ziet en nog wel eens zou willen kopen of die een cadeau idee kunnen zijn, of waar je even over wilt afstemmen met iemand.
  • Foto's van reis-aanbiedingen die je dan thuis met je partner of reisgenoot kan doornemen.
  • Dagje stad en dan een restaurantje kiezen? Als je kandidaat-restaurants en hun menukaart fotografeert, kan je aan het eind van de middag makkelijker kiezen.
  • Onderweg in auto of trein: borden van woningbouwprojecten of andere 'reclame' langs de weg die je op het www nog wel eens na zou willen zoeken.

Met dank aan Annemieke Heinen en Anja Wassenaar

Aanvullingen uit de reacties:

Martijn Aslander

Als je ergens lekkere wijn drinkt, fotografeer het etiket.

Als je die foto's dan ook nog op flickr zet en "tagt" dan wordt het helemaal handig en doorzoekbaar (ook geschikt voor wanted-lijstjes voor verjaardagen)

Daan Kortenbach

Als je geen TomTom hebt kan je natuurlijk ook even een foto maken van Google Maps. Twee foto's: 1 voor de route en 1 voor het eindpunt. Scheelt je weer papier uit je printer. Of je gebruikt gewoon je +2000 euro TomTom genaamd MacBook :)

Maeb

Teksten op whiteboards. Je kan de foto's dan eventueel nog naar www.scanr.com sturen, dan krijg je de tekst in pdf gemaild.

Nelleke Griffioen

Ideaal voor als bijvoorbeeld je man geen shopper is (zoals die van mij): voor sommige grote dingen ga ik 'voorshoppen'. Als ik bijvoorbeeld een nieuwe bank wil kopen, maak ik foto's van de banken die ik leuk vind en vervolgens gaan we thuis 'fotoshoppen' :-)

Danielle Jansen

Over die restaurants: ik maak in grote steden waar ik regelmatig kom zoals Londen/Parijs/Antwerpen altijd een foto van een restaurant of café waar ik lekker heb gegeten. Werkt ook voor leuke winkels (wel even het adres noteren in de titel natuurlijk)

Als ik een auto huur maak ik ook altijd even foto's van de staat van de auto, zeker als er kleine (!) onvolkomenheden zijn. Op die manier heb je later minder last van eventuele discussies over schade die jij hebt aangebracht. En als laatste in de reis-categorie. Ik heb een foto van mijn paspoort in mijn telefoon staan, voor het geval ik het op reis verlies. Wel zorgen dat je telefoon goed beveiligd is met wachtwoord en dat je de telefoon zelf niet verliest natuurlijk :-)

Jullie nog aanvullingen?