Je kent het wel. Je hebt visite. Je schenkt thee in voor je gasten en ondertussen ben je alvast een verhaal aan het vertellen. Je zoon of dochter zit lekker te tekenen aan de tafel. Ineens beginnen de kopjes op de schoteltjes te schuiven...

Je kent het wel... Je hebt visite. Je schenkt thee in voor je gasten en ondertussen ben je alvast een verhaal aan het vertellen. Je zoon of dochter zit lekker te tekenen aan de tafel. Ineens beginnen de kopjes op de schoteltjes te schuiven en een kopje hete thee valt op de grond kapot en de thee gutst over je kleren. Je kind kijkt wijs op en zegt: “tsja mama, daarom moet je dus goed kijken als je iets heets vasthoudt...”

Goh, een opmerking die je zelf al 100 keer hebt gemaakt!

Kinderen vertellen heel veel over hoe jij bent als ouder. Ze zijn een perfecte spiegel voor jouw gedrag. Kinderen leren namelijk (deels) door imitatie en jij als ouder bent een heel natuurlijk rolmodel. Niet al het gedrag van je kind is even helder en doorzichtig als bovenstaand voorbeeld, maar als je even zoekt naar de oorzaak van gedrag van je kind kom je vaak jezelf tegen!

dat kan heel lastig zijn omdat je ook minder prettige eigenschappen van jezelf terug kunt vinden in je kind. Scheld je bijvoorbeeld vaak als je boos bent? Dan is de kans groot dat je kind dat overneemt. Aan de andere kant kan je dus ook het gedrag van je kind beïnvloeden door zelf gedrag te laten zien wat je graag terug wilt zien bij je kind.

Zodra je bewust bent van de invloed van jouw gedrag op het gedrag van je kind, kan je zelf nieuw gedrag laten zien (of meer van gewenst gedrag) waarvan je wilt dat je kind dat in zich opneemt. Gedraag je dus als het goede voorbeeld!

Deze oefening levert vast fantastische situaties op! Ik ben benieuwd...