De provincie Noord-Brabant is niet van plan om vakantievluchten over te nemen als Schiphol in de knel komt door het uitstel van het besluit over de uitbreiding van Lelystad Airport. 

Schiphol is samen met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Eindhoven aandeelhouder van Eindhoven Airport.

De provincie stelt ondanks de nauwe banden met Schiphol dat Eindhoven Airport is bedoeld voor de regionale economie en niet voor vakantievluchten naar Alanya die niet vanaf Schiphol of Lelystad kunnen worden uitgevoerd.

"We zullen daar heel erg tegen zijn'', waarschuwde de Brabantse VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat vrijdag vanwege zorgen in de Provinciale Staten. Van der Maat benadrukte overigens dat er vooralsnog geen beroep is gedaan op Eindhoven Airport om vluchten op te vangen.

Uitstel

De nationale luchthaven heeft te maken met groeiende capaciteitsproblemen, omdat het maximaal aantal vliegbewegingen volgend jaar bereikt wordt. 

De opening van Lelystad Airport op 1 april 2019 had een deel van de vluchten van Schiphol moeten overnemen, maar minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur besloot eerder deze week om de opening van de luchthaven voor burgervluchten met een jaar uit te stellen. 

De minister stelt dat er meer tijd nodig is om onderzoek te doen naar onder meer geluidsoverlast. Verschillende burger- en belangenorganisaties zijn namelijk in opstand gekomen tegen de plannen voor uitbreiding van luchthaven Lelystad. De opening van het vliegveld voor burgervluchten in 2019, noemde Van Nieuwenhuizen om die redenen "onverantwoord". 

Over de groei van Eindhoven Airport tot en met 2019 zijn afspraken gemaakt. De discussie over de groei na die tijd staat dit jaar gepland.