De Leidse studenten die met een luchtbuks schoten op twee zwemmers in het Rapenburg, zijn door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur. Ook moeten zij hun slachtoffers zo'n 1.500 euro betalen. De twee daders van 21 en 22 jaar oud schoten op twee anderen studenten die in de nacht van 8 mei 2021 aan het zwemmen waren.

De studentes hadden in de zwoele nacht besloten om een stukje te gaan zwemmen in het Rapenburg. Toen zij ter hoogte van de Kaiserstraat weer uit het water waren gekomen en bezig waren zich om te kleden, werden ze vanaf de overkant van de gracht drie keer beschoten met een luchtbuks.

De ene studente werd twee keer geraakt: in haar buik en bil. De andere studente raakte gewond aan haar nek. Ze schrokken zich een ongeluk. De fysieke verwondingen vielen achteraf mee, maar dat was niet te danken aan de schutters. Er zijn gevallen bekend waarin schieten met een luchtdrukwapen heeft geleid tot zwaar lichamelijk letsel.

Na afloop meldden de beide schutters zich bij de politie. Zij bekenden het feit en hebben hun excuses gemaakt aan de slachtoffers. Volgens de officier van justitie gaat het om 'een bizar feit waarvoor geen enkel excuus is'. Zij vond dat beide verdachten zich schuldig hadden gemaakt aan een poging tot zware mishandeling en eiste 200 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

De politierechter zag dat iets anders. Hij vonniste vrijspraak voor poging tot zware mishandeling maar veroordeelde de twee wel voor mishandeling. Hij legde beiden een werkstraf op van zestig uur. Ook moeten zij hun slachtoffers zo'n 1500 euro betalen en zijn de luchtbuksen verbeurd verklaard.