De Marrakesh Lounge in de Herenstraat in Leiden is voor minimaal twee weken dicht. Dat heeft burgemeester Henri Lenferink besloten nadat de zaak in de nacht van donderdag op vrijdag vijftien keer werd beschoten. Bij de schietpartij is een persoon lichtgewond geraakt.

In die twee weken wordt onderzocht of aanvullende maatregelen nodig zijn en zo ja, welke. De spoedsluiting is vooral bedoeld om de omgeving te beschermen. "Dit soort dingen gebeurt nooit zomaar", zei burgemeester Lenferink.

"In de ruit zitten flinke inslagen, zowel in de linker- als rechterruit. Achter de ramen ligt glas op de grond en de gordijnen liggen eraf", zegt Sleutelstad-verslaggever IJsbrand Terpstra. Een politieauto houdt de wacht bij de lounge.

Een man die boven de Marrakech Lounge woont, hoorde rond 3.00 uur harde knallen. "Het leek of iemand wilde inbreken, maar er gebeurde dus nog iets gevaarlijkers." De buurtbewoner heeft de deur op slot gedaan en zag uiteindelijk meerdere agenten in de straat.

Vorig jaar werd de shishalounge op last van Lenferink gesloten vanwege het overtreden van de coronaregels. Ook in 2015 moest het pand de deuren een tijdlang verplicht gesloten houden. Toen trok de gemeente de horecavergunning van de zaak in, nadat de lounge eerder dat jaar al was gesloten toen bleek dat de brandveiligheid niet in orde was.

Sinds de laatste heropening van de lounge komen er vanuit de buurt regelmatig klachten over geluidsoverlast en rommel op straat.