Het Team Cold Case en Vermiste Personen van de politie Den Haag heeft de afgelopen maanden samen met studenten van de Universiteit Leiden gewerkt aan een aantal onopgeloste misdrijven.

Voor de Leidse studenten was deze samenwerking onderdeel van het nieuwe vak Verdieping cold cases, dat sinds dit jaar op de Universiteit Leiden wordt gegeven.

De samenwerking tussen de politie en de universiteit biedt studenten van verschillende Leidse masteropleidingen de mogelijkheid om echte cold cases op te lossen. Studenten leren zo een cold case te doorgronden en tot nieuwe inzichten te komen. Het vak komt voort uit ideeën van studenten van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de universiteit.

Een groep van veertien studenten met verschillende studieachtergronden is aan de slag gegaan met een door de politie geselecteerde zaak. De studenten maakten een analyse van het dossier en schreven een rapport met een kritische beschouwing en onderzoeksrichting van de case voor de politie.

OM en nabestaanden verleenden toestemming

Na de presentatie van de studenten gaf Leo Simais van het Team Cold Case en Vermiste Personen aan dat zijn team blij is met de bevindingen en de aanbevelingen van de studenten en daarmee aan de slag gaat.

Omdat de studenten met vertrouwelijke gegevens uit de politiesystemen aan de slag zijn gegaan, zijn ze allemaal aangesteld als stagiair bij de Generieke Opsporing van de eenheid Den Haag. Bij de aanstelling hoort ook een screening. Het Openbaar Ministerie (OM) en de nabestaanden hebben toestemming verleend om de bewuste case te gebruiken.