De provincie Zuid-Holland stelt 500.000 euro subsidie beschikbaar voor het verbeteren van winkel- en centrumgebieden. Centrummanagement Leiden werkt aan een plan om ondernemingen te helpen en de leegstaande panden in het centrum op te vullen.

In de centrumgebieden van Zuid-Hollandse steden staan nog altijd veel planden leeg, zegt de provincie. Dit is nog erger geworden door de coronacrisis die veel ondernemers hard heeft geraakt. De regeling was eerder niet beschikbaar voor grotere gemeenten, maar dit jaar komt ook Leiden in aanmerking voor deze subsidie.

Het plan van Centrummanagement is voornamelijk om de ondernemingen die "niet op een logische plek zitten", te verplaatsen naar het centrumgebied. Deze worden dan naar de leegstaande panden in het centrum toegetrokken. Om te bepalen welke ondernemingen dit zijn en welke knelpunten ze ondervinden, wil centrummanager Gijs Holla na de zomer een onderzoek starten.

Holla zegt zo ook ondernemers te helpen die getroffen zijn door de coronacrisis. "Er zit natuurlijk enorme emotionele en financiële pijn achter de etalage van veel ondernemingen", aldus Holla. "Als de coronacrisis straks een aantal maanden voorbij is, moeten we niet vergeten dat die pijn er nog steeds zit."

Voor de subsidieregeling is in totaal 500.000 euro beschikbaar. De provincie Zuid-Holland verstrekt maximaal 20.000 euro per project. Wie aanspraak op het geld wil maken, moet een beetje opschieten; wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Holla hoopt binnen anderhalve maand de subsidieaanvraag te versturen.