De provincie Zuid-Holland wil 81 miljoen euro steken in een warmwaterleiding naar Leiden. Woensdag nemen de Provinciale Staten hierover een besluit.

Zes gemeenten in de Leidse regio lieten al weten samen te werken aan een nieuw duurzaam warmtenet. Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest en Katwijk willen samen 2 miljoen euro ter beschikking stellen voor de warmterotonde met restwarmte uit de haven van Rotterdam. Ruim de helft van dat geld wordt beschikbaar gesteld door de gemeente Leiden.

Door restwarmte te gebruiken, wordt er minder aardgas gestookt en komt er minder koolstofdioxide vrij. Volgens het Klimaatakkoord, dat de provincie Zuid-Holland ook heeft ondertekend, dienen zo veel mogelijk huizen te worden geïsoleerd om energie te besparen.

Het is voor de provincie nog niet duidelijk hoeveel vraag er naar het gebruik van de warmteleiding is. Eerdere projecten zoals de Leiding over Oost liepen daarop spaak. Nu wil de provincie de regio Leiden aansluiten op het bestaande WL1+-netwerk in Rotterdam. De Gasunie is verantwoordelijk voor de aanleg van de transportsystemen van dit netwerk.