Een schilderij van Antonis Aloisius Emanuël van Bedaff (1787-1829) wordt binnenkort geveild via het Leidse veilinghuis Onder de Boompjes in de Nieuwstraat.

Van Bedaff maakte het werk waarschijnlijk in de jaren twintig van de negentiende eeuw.

Het schilderij toont een belangrijke dag in de Leidse geschiedenis: 4 oktober 1574, de dag na het ontzet van Leiden, als Willem van Oranje en de watergeuzen ontvangen worden door burgemeester Pieter Adriaansz van der Werff en diens stadsbestuur. De watergeuzen hadden op 3 oktober de stad ontzet en de uitgehongerde Leidse bevolking voorzien van haring en wittebrood.

"Af en toe gebeurt het. Ergens duikt zomaar een parel op", zegt veilingmeester Pieter-Gerrit Binkhorst. "We kregen een e-mail uit België met afbeeldingen van een bijzonder schilderij. Uiteraard trok dit direct de aandacht en binnen een mum van tijd werd het werk opgehaald uit België en naar Leiden gebracht. Dat is tenslotte de plek waar het het beste tot zijn recht zal komen."

Hoe het werk in België terechtgekomen is, is niet geheel duidelijk. Het hing decennialang bij een Vlaamse familie in een kasteel in de buurt van Antwerpen. Het schilderij is tijdens de kijkdagen van 12 tot en met 18 juni te bezichtigen en wordt online geveild. De veiling eindigt op 18 juni om 19.00 uur. Het werk moet ten minste 4.000 euro opbrengen.

Van Bedaff werd in 1787 in Antwerpen geboren en overleed in 1829 op 41-jarige leeftijd in Brussel. Hij was kunstschilder, tekenaar en graficus en stond onder meer bekend om zijn historische voorstellingen. Van 1820 tot 1825 was hij leraar handtekenkunde aan de Stadsacademie voor Teeken- en Schilderkunst in Den Bosch. Werken van hem bevinden zich onder meer in het Rijksmuseum.