De jaarlijkse, landelijke buitenspeeldag lijkt woensdag redelijk geruisloos voorbij te gaan in de Leidse regio. Toch levert de afgeslankte vorm nog genoeg pret op voor Leidse deelnemers om naar buiten te gaan. De buitenspeeldag kent een iets andere opzet dan de edities voor de coronacrisis.

De organisatoren van de nationale buitenspeeldag, waaronder Jantje Beton en Nickelodeon, lieten al weten dat er dit jaar geen grote evenementen zijn. Maar ook kleine activiteiten zijn in de Leidse regio schaars.

De buitenspeeldag is dit jaar wel het startschot van de buitenspeelweek, omdat er vanwege de coronacrisis heel wat beweging en sociaal contact ingehaald moet worden. De buurtsportcoaches van Incluzio trekken daarom woensdag de Leidse wijken in om kinderen buiten te laten spelen.

Bij de Leidse speeltuin Zuiderkwartier aan de Anjelierstraat wordt de buitenspeeldag zaterdag gehouden. "Het lukt ons niet om doordeweeks genoeg vrijwilligers te krijgen om dit te organiseren", aldus Said Ajar van Samen Ondernemend Leiden (SOL).