Het personeel van het Leids Universitair Medisch Centrum voert dinsdag actie voor een betere cao. Tijdens de actie wordt een metershoog standbeeld van een zorgmedewerker voor de deur van het ziekenhuis geplaatst om aandacht te vragen voor onmisbare beroepen.

Volgens FNV-bestuurder Jaap de Bie zijn de acties nodig omdat de huidige cao al vijf maanden verlopen is. Ook mislukten de gesprekken met werkgeversorganisatie NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra). De FNV heeft tijdens de gesprekken van de afgelopen maanden gevraagd om een structurele loonsverhoging van 5 procent.

"In al die tijd hebben de werkgevers geen toezegging gedaan voor loonsverhoging, omdat ze zeggen dat ze zelf niet uit de voeten kunnen", vertelt De Bie aan Omroep West. "Dat is een belediging voor iedereen die zo hard heeft gewerkt vorig jaar, zeker op de ic's." De actie wordt gevoerd door werknemers van de universitaire ziekenhuizen en professionele wasserijen.

Ook de enorme werkdruk die de coronacrisis het afgelopen jaar met zich heeft meegebracht, mag niet onbeloond blijven volgens De Bie. "Dat heeft er echt ingehakt. Deze mensen zijn moe. Wat je dan nodig hebt is dat je gesteund wordt, en dat moet verder gaan dan klappen." De FNV wil daarom naast loonsverhoging ook een vermindering van de werkdruk voor het personeel. "Want we zijn ook na corona nog niet klaar. Er moeten dan veel operaties worden ingehaald."

De bestaande cao's UMC en Textielverzorging gelden voor respectievelijk 74.000 en 7.000 medewerkers binnen de ziekenhuizen en professionele wasserijen. De ziekenhuizen maken gebruik van de wasserijen om onder meer uniformen en lakens te wassen. De actie die de FNV nu bij het LUMC voert is er een in een reeks demonstraties door het hele land.

Overal waar de FNV actievoert, plaatsen zij een metershoog Standbeeld voor de Onmisbare Beroepen. Dat standbeeld werd op de dag van de arbeid onthuld en trekt sindsdien het hele land door voor de acties van de FNV.