De eerste prikken met het in Leiden gemaakte coronavaccin van farmaceut Janssen zijn woensdag in het Leidse museum Boerhaave gezet.

Babette Engelsman, medewerkster van ggz Rivierduinen, was de eerste die in Leiden de prik kreeg. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dat met het "zetten van het eerste Nederlandse vaccin op Nederlandse bodem een mijlpaal is bereikt".

Dinsdagavond werd duidelijk dat Nederland met het Janssen-vaccin gaat vaccineren, na het advies van het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) dat de voordelen van het middel opwegen tegen de kleine kans op de bijwerking van een uitzonderlijke vorm van trombose en een tekort aan bloedplaatjes.

Nederland kreeg vorige week 80.000 doses van het vaccin binnen. In eerste instantie is het vaccin toebedeeld aan ziekenhuismedewerkers die direct patiëntcontact hebben en patiënten en medewerkers van ggz-instellingen. Aanstaande vrijdag en maandag worden de vaccins van Janssen naar ziekenhuizen en ggz-instellingen gebracht.

In de ziekenhuizen zullen ongeveer 39.000 extra medewerkers onder de zestig jaar met direct patiëntcontact gevaccineerd worden. Binnen de ggz-instellingen wachten nog ruim 40.000 mensen onder de 65 jaar op een vaccinatie.

Het vaccin is in Leiden ontwikkeld, maar is eigendom van een grote multinational, Johnson & Johnson. Volgens Hanneke Schuitemaker, hoofd van de vaccinontwikkeling van Janssen, moeten we de rol van Leiden niet onderschatten. "Alle vaccinonderzoek wordt in Leiden gedaan. Ook de eerste ontwikkeling en productie gebeurt hier."