Een 27-jarige Leidse vrouw en een 26-jarige man uit Rijswijk zijn aangehouden voor de handel in verboden middelen, van harddrugs tot illegale medicijnen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vrijdag 20 maanden en 105 dagen cel tegen de twee verdachten.

De twee verdachten leverden op bestelling. In een aangetroffen telefoon van de man stonden 188 WhatsApp-gesprekken, waarvan de meeste gingen over het afnemen van drugs en medicijnen. Zo werden bijvoorbeeld amfetamine en GHB geleverd.

Maar ook medicijnen werden te koop aangeboden. In een groepsgesprek wordt geschreven dat de vrouw op bestelling aan vrijwel alle medicijnen kan komen.

"Medicijnen zijn op zichzelf niet verboden", zei de officier van justitie op zitting, "maar mogen alleen verkocht worden door mensen met een vergunning. De verdachten hadden geen vergunning en hun afnemers waren geen patiënten. Toch gingen de strips met pillen als warme broodjes over de toonbank."

Het OM eiste tegen de vrouw 105 dagen gevangenisstraf waarvan 60 voorwaardelijk en een werkstraf van honderd uur. Tegen de man, bij wie ook beslag gelegd is op een vuurwapen, eiste het OM twintig maanden gevangenisstraf waarvan zes voorwaardelijk. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.