De Leiden Marathon wordt dit jaar gehouden op 10 oktober. Als de vaccins hun werk doen, is volgens de organisatie "een redelijk ouderwetse" marathon mogelijk. Daarnaast is het doorgaan van de komende editie financieel gezien van groot belang voor de organisatie.

"De situatie kan straks zodanig zijn dat we geen vergunning krijgen, een paar weken van tevoren. Dat valt of staat met het aantal besmettingen. We gaan er echt van uit dat het tegen die tijd dankzij de vaccinaties weer kan", zegt organisator Tjeerd Scheffer tegen Omroep West.

"Als we dit jaar geen marathon houden, is de kans groot dat we het niet meer gaan redden", aldus Scheffer over de financiële kant van het verhaal. "We hebben wel een jasje uitgedaan. Wij hebben een bureau waar drie mensen werken. Dat gaat ook gewoon door. We zijn volledig door onze reserves heen. We moeten een normale marathon draaien, dan kunnen we het redden."

De marathon vindt normaal gesproken in mei plaats, maar dat kon vorig jaar niet vanwege de coronamaatregelen. Ook een datum die in het najaar 2020 werd geprikt, bleek te optimistisch. Net als mei dit jaar.

De dertigste editie moet nu komend najaar plaatsvinden en dan met de gebruikelijke veertienduizend hardlopers. De wandelmarathon, normaal gesproken de zaterdag voor de marathon, was gepland voor 8 mei, maar daar is nog geen nieuwe datum voor.

"We hebben van de autoriteiten nog geen nieuwe datum toegewezen gekregen. Daarom kunnen we hooguit zeggen dat die op 18 september wordt gehouden, maar zeker is dat nog niet", schrijft Leiden Marathon op Facebook.