Het Leidse stadsbestuur heeft woensdag besloten hoe het Diamantplein opnieuw ingericht gaat worden. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt het plein de komende jaren omgevormd tot een 'Hart van de Wijk'.

Het plan valt samen met de upgrade die het winkelcentrum dit jaar ondergaat. Eigenaar Topmunt BV is recent gestart met de voorbereidende werkzaamheden en verwacht in november klaar te zijn. Dan opent ook een tweede supermarkt er de deuren.

De gemeente en de eigenaar van het winkelcentrum willen het Diamantplein groener en aantrekkelijker maken. "Bij het nieuwe winkelcentrum moet een groen plein komen. Een 'Hart van de Wijk', waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en graag verblijven", vertelt wethouder Yvonne van Delft.

Het plein wordt autoluw ingericht met zitplekken voor het winkelende publiek. Om het plein biodiverser en groener te maken komen er ruime groenvakken met verschillende soorten bomen en planten. Ook het winkelcentrum Diamantplein krijgt een flinke opknapbeurt.

De plannen voor de inrichting van de openbare ruimte rond het Diamantplein heeft de gemeente samen met een groep bewoners gemaakt. De herontwikkeling wordt in twee fasen uitgevoerd. Ondanks dat het winkelcentrum nog dit jaar haar vernieuwde deuren opent, wacht Van Delft tot volgend jaar met de herinrichting van de rest van het gebied.