De gemeente Leiden stelt vanaf dinsdag een vaarverbod in voor een deel van de grachten in de binnenstad. Het vaarverbod moet de grachten zo goed mogelijk laten bevriezen zodat mensen straks een rondje door de binnenstad kunnen schaatsen. Vanaf het moment dat er 12 centimeter ijs ligt, kan de ijsmeester het rondje vrijgegeven.

"Het lijkt erop dat de ijzers uit het vet kunnen. Om te zorgen dat het niet te druk wordt op het ijs, vinden we het belangrijk dat er genoeg ruimte is om te schaatsen", zegt burgemeester Henri Lenferink.

"Daarom hebben we voor een deel van de binnenstad een vaarverbod ingesteld. Dat maakt de kans op mooi en veel ijs zo groot mogelijk. En hoe meer grachten bevroren zijn, hoe meer mensen kunnen genieten van het winterse weer en zich aan de coronamaatregelen kunnen houden."

Met het afsluiten van de route is het straks mogelijk om een rondje door de Leidse binnenstad te schaatsen. Het rondje gaat via de Rijn en Schiekade, de Schelpenkade/Vliet, de Zoeterwoudsesingel, de Witte Singel, de Groenhazengracht, de Rapenburg, de Zijlsingel, de Havenkade, de Oude Rijn, de Herengracht, de Nieuwe Rijn, de Stille Rijn, de Apothekersdijk en de Galgewater weer terug naar de Rijn- en Schiekade.

Het warme koelwater van de energiecentrale wordt omgeleid, zodat dit niet richting de binnenstad kan stromen. Tussen de Valkburg en de Nieuwe Mare worden schotten in het water geplaatst zodat het water via de Haarlemmertrekvaart wordt afgevoerd. Het vaarverbod geldt voor het hele gebied zolang de vorst aanhoudt.