De stadhuistoren van Leiden blijkt niet te worden schoongemaakt tijdens de grote renovatie van het stadhuis die nu gaande is. Op het zandstenen deel van de toren zit een flinke laag zwarte aanslag die er voorlopig gewoon op blijft zitten.

De gevel van het stadhuis, ook van zandsteen, is wel al schoongemaakt. Het reinigen van de toren zou te duur worden en is technisch niet noodzakelijk, zegt de gemeente Leiden woensdag.

"Het is niet noodzakelijk voor het technische onderhoud van de toren. We hebben vanwege de kosten de keuze gemaakt om het niet te doen, want door de luchtvervuiling zal de toren over een paar jaar weer vies zijn", aldus projectleider Jan-Hendrik Vos. Hij legt uit dat het schoonmaken van de toren zo'n 100.000 euro extra zou kosten en dat zou je dan na vijf of zeven jaar weer moeten herhalen.

De Historische vereniging Oud Leiden is verbaasd dat de toren niet wordt meegenomen bij de renovatie. "Het is heel jammer dat dat niet gebeurt", zegt vicevoorzitter Gerard Kramer. "De gevel ziet er al fantastisch uit en dan is zo'n toren toch een beetje de kers op de taart. En die ziet er nu niet zo best uit."

Inmiddels ligt de renovatie van het stadhuis gevoelig in de politiek omdat de kosten tot twee keer toe al behoorlijk opliepen. Inmiddels is de verbouwing 4,4 miljoen euro duurder dan de 19,5 miljoen euro die oorspronkelijk was begroot.