Fractievoorzitter Frits van Dissel van Hart voor Oegstgeest verlaat op 17 december de gemeenteraad van Oegstgeest. Dat zei hij donderdagavond aan het einde van de raadsvergadering.

"Er komt weer veel op ons af aan gebiedsontwikkelingen, maar ook regionale samenwerking ligt weer bovenop de stapel. Dat gaat opnieuw veel energie vragen en dat kan ik niet meer opbrengen", aldus Van Dissel in zijn verklaring.

Sinds zijn installatie als raadslid in 2015 heeft hij intensief meegewerkt aan de Toekomstvisie Leidse Regio 2027, waarna de regionale samenwerking nog steeds vaak op de politieke agenda verscheen.

De mededeling kwam onverwachts. Van Dissel zat sinds 1993 in de lokale politiek en zette zich in voor het behoud van het dorpse en groene karakter van Oegstgeest. Sinds 2015 is hij raadslid van het huidige Hart voor Oegstgeest, dat destijds nog onder de naam Leefbaar Oegstgeest actief was.

Burgemeester Emile Jaensch en oud-partijgenoot Eelke van den Ouweelen zijn beiden sprakeloos, maar respecteren het besluit van Van Dissel. Commissielid Jaap van den Broek zal naar verwachting de raadszetel van Van Dissel overnemen. Karin Rosdorff wordt de nieuwe fractievoorzitter.