Actiegroep VoorVrijheid organiseert zondag op de Lammermarkt in Leiden vanaf 13.00 uur een demonstratie tegen coronavaccinaties. De gemeente Leiden heeft een melding van de manifestatie ontvangen. De organisatie verwacht ongeveer zeshonderd bezoekers.

Tijdens de manifestatie zal er aandacht worden gevraagd voor de vrijheid om zelf te mogen beslissen of je wordt gevaccineerd. Op de flyer van de demonstratie staan vragen die de lezer volgens de initiatiefnemers tot nadenken moeten aanzetten.

De gemeente Leiden laat weten dat demonstreren een belangrijk recht is in Nederland en de bijeenkomst daarom zo goed mogelijk wil faciliteren.

Dat betekent dat er zondagmiddag verkeersregelaars rond de Lammermarkt worden ingezet en dat er door de organisatie een ordecommissie wordt ingesteld. Die zal er samen met handhavers en de politie op toe moeten zien dat mensen 1,5 meter afstand houden en dat er geen geluidsoverlast wordt veroorzaakt.

De organisatie wil naar eigen zeggen angstgevoelens in de samenleving terugdringen. In de flyer wordt echter de suggestie gewekt dat het vaccin schade zal toebrengen aan kinderen.

"Dat is een lastig evenwicht moet ik toegeven", zegt organisator Frank Ruesink in een reactie. "Ik wil een platform geven aan mensen die een ander geluid laten horen. Daarbij moet je soms ook de andere kant van een verhaal uitlichten."