Stichting Stadsatelier heeft met vastgoedbedrijf INSPIRE een partner gevonden voor het kopen van de oude Kaasmarktschool aan de Koppenhinksteeg in Leiden. De stichting wil het pand ombouwen en openstellen voor publiek.

Het oude pand is nu eigendom van de gemeente Leiden, maar die wil het graag aan de stichting verkopen, zo maakten de partijen afgelopen zomer bekend. Voorwaarde voor de verkoop was dat de stichting binnen zes maanden een plan moest hebben voor de koop en verbouwing van de Kaasmarktschool.

De stichting wil de oude Kaasmarktschool behouden voor culturele doeleinden en daarbij openstellen voor publiek. Zo hopen ze meer verbindende creativiteit te faciliteren.

Stichting Stadsatelier is opgezet door de huidige gebruikers van de Kaasmarktschool toen duidelijk werd dat de gemeente het gebouw aan hen wil verkopen. De gemeente mikt op de huidige marktwaarde van het pand: 1,7 miljoen euro. Daarbij zal het pand ook verbouwd worden voor een flink bedrag.

INSPIRE heeft nu besloten de stichting te helpen. Vrijdag werd de intentieverklaring ondertekend waardoor er een plan kan worden opgesteld. De haalbaarheid van de samenwerking wordt eerst onderzocht, waarna de partijen tot januari de tijd hebben om een plan te maken en in te dienen bij de gemeente.