Een 21-jarige man uit Leiden is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor verkrachting en aanranding van drie studentes in die stad. Zijn straf komt overeen met de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM).

De rechtbank heeft verder bepaald dat de verdachte een schadevergoeding moet betalen. Daarnaast moet hij zich laten behandelen, mag hij niet in de Leidse binnenstad komen en geen contact opnemen met de slachtoffers.

De misdrijven werden vorig jaar in oktober, november en december gepleegd en leidden tot veel onrust onder studenten in de stad.

Het eerste slachtoffer werd aangerand, de andere twee werden verkracht. In alle gevallen ging het om studentes die 's nachts alleen op weg naar huis waren na een feestje. De dader kon worden opgespoord aan de hand van camerabeelden.

De rechtbank stelt dat hij uiterst berekenend te werk ging. "Hij heeft slachtoffers uitgekozen die diep in de nacht alleen op straat liepen en zichtbaar onder invloed waren van alcohol, wat hen bijzonder kwetsbaar maakte. Hiermee heeft de verdachte grote onrust en gevoelens van angst in Leiden veroorzaakt, in het bijzonder onder jonge vrouwen, die zich door het nieuws over nachtelijke verkrachtingen en aanrandingen onveilig voelden."