Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag de jubileumtentoonstelling en viering van natuurhistorisch museum Naturalis geopend. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen ging dat anders dan gepland.

Tal van uitnodigingen om bij het gelijktijdige Gala van de Biodiversiteit aanwezig te zijn, moesten snel worden ingetrokken. Dit om tot het kleine nog toegestane aantal aanwezigen te komen en te zorgen dat Willem-Alexander niet zou afzeggen.

De koning verrichte de opening nog wel en bezocht daarna de nieuwe tentoonstelling Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis.

De expositie in het Leidse museum duurt tweehonderd dagen. Er worden 25 topstukken uit de voor publiek ontoegankelijke 'collectietoren' getoond, waaronder de uitgestorven Kaapse leeuw en en het oudste herbarium ter wereld: het En Tibi.

Naturalis heeft een koninklijke voorgeschiedenis. Het werd in augustus 1820 door koning Willem I opgericht als Rijksmuseum van Natuurlijke Historie. De verzameling omvat tegenwoordig meer dan 42 miljoen objecten, waaronder ruim 14 miljoen insecten.

Koning Willem-Alexander opende de jubileumtentoonstelling in Naturalis. (Foto: BrunoPress)