Museum De Lakenhal in Leiden is genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het museum met het beste plan voor een toegankelijke collectie.

Het plan dat De Lakenhal de nominatie heeft opgeleverd heet Kijken met je vingers. Een van de ideeën is een uitbreiding van de museumapp. Bezoekers kunnen schilderijen daardoor makkelijker bekijken en meer achtergrondinformatie beluisteren.

"Afhankelijk van waar je vinger zich op het scherm bevindt, krijg je automatisch het bijbehorende audiofragment te horen. En doordat de afbeelding automatisch inzoomt op de plek waar je vinger zich bevindt, kunnen mensen met beperkt zicht ook de details van het kunstwerk bekijken via hun scherm. Letterlijk kijken met je vingers dus!"

Het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon hebben deze prijs in het leven geroepen om Nederlandse musea te stimuleren hun collecties toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking.

Zowel een vakjury als het Nederlandse publiek bepaalt welk museum de prijs wint. De winnaar krijgt een bedrag van 30.000 euro.

Stemmen kan tot 7 oktober via de site van de RAAK Stimuleringsprijs.