Naturalis in Leiden bestaat tweehonderd jaar. Het instituut viert daarom vanaf dinsdag tweehonderd dagen lang dit jubileum. Koning Willem-Alexander opent de feestelijkheden en bezoekt als eerste de jubileumtentoonstelling.

Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat koning Willem I het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie oprichtte. Wat ooit begon als zijn persoonlijke verzameling, groeide in twee eeuwen uit tot een collectie van 42 miljoen objecten; een van de grootste en meest toonaangevende collecties ter wereld.

"Onderzoek naar biodiversiteit is belangrijker dan ooit", zegt Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis. "Voor de toekomst van onze kinderen en onze planeet."

Tijdens het Gala van de Biodiversiteit, georganiseerd in samenwerking met New Scientist, werpen sprekers als astronaut André Kuipers, Koos Biesmeijer (directeur wetenschap van Naturalis) en Kirsten Schuijt (directeur van WWF-NL) vanuit hun eigen onderzoeksgebied hun licht op de stand van de biodiversiteit.

De koning opent vervolgens officieel de jubileumviering. Deze opening is dinsdag 29 september vanaf 16.00 uur te volgen via naturalis.nl/livestream.

De tentoonstelling, met 25 topstukken uit de collectie van Naturalis, is vanaf woensdag 30 september te bezoeken.