De zestien houten woningen tussen de Burggravenlaan en de Verdamstraat zijn deze week op hun plaats gezet. Vanaf medio oktober bieden ze onderdak aan Leidse woningzoekenden.

Een flink deel van de toekomstige bewoners heeft een verleden als dakloze. Met begeleiding van stichting De Binnenvest is het de bedoeling dat ze na maximaal een jaar doorstromen naar een reguliere woning.

De woonunits, zogenaamde Finch-woningen, stonden de afgelopen weken in de opslag op het Werninkterrein, omdat de nieuwe fundering nog niet klaar was.

In de wijk was veel verzet tegen de plaatsing van de woningen. Omwonenden van het speelveldje vrezen voor waardedaling van hun huizen en zitten ook niet te wachten op een extra blok van twee verdiepingen hoog als uitzicht. Met de toekomstige bewoners zelf heeft het volgens de meesten niets te maken.

Nieuwe plek voor de woningen

De woningen zijn uit licht hout vervaardigd. Onder invloed van de zon zijn ze de afgelopen jaren een paar tinten donkerder geworden dan toen ze in 2017 werden geplaatst in de Sumatrastraat.

Daar stonden ze tot eind vorige maand. Op de nieuwe plek staan ze bovendien in de schaduw van een rij bomen. Wat ook niet helpt voor de eerste aanblik, is het ontbreken van de nutsvoorzieningen zoals water, riool en elektra. Die worden de komende weken aangesloten.

Tot half oktober wordt ook een toegangsweg naar de woningen aangelegd. Die komt aan de kant van de Fruinlaan. De eerste drie weken van oktober worden ook gebruikt voor het controleren van de woningen.

Op 21 oktober moeten ze allemaal zijn opgeleverd aan woonstichting Ons Doel. Eind oktober trekken de nieuwe bewoners er dan in.