De nieuwe tunnel van de RijnlandRoute bij de A44 in Leiden gaat de Corbulotunnel heten. Dat onthulde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) woensdagmiddag samen met gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouders Erika Spil (Voorschoten) en Ashley North (Leiden) bij de toerit van de nieuwe tunnel.

De tunnel zal vanaf 2023 in gebruik worden genomen. De Corbulotunnel wordt nu afgebouwd met het aanbrengen van de technische installaties en uiteindelijke asfaltering.

De naam van de tunnel verwijst naar het Kanaal van Corbulo, dat in de tijd van het Romeinse Rijk gegraven werd om de mondingen van de Maas en de Rijn met elkaar te verbinden. Delen van het kanaal bleven in gebruik tot ongeveer het jaar 270.

Op een steenworp afstand van de feestelijke onthulling werd de volgende fase van de werkzaamheden bij de A44 gestart. Oude viaducten worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe. Om het verkeer op de A44 en de onderliggende wegen zo min mogelijk te hinderen, wordt de A44 een aantal keren verlegd om de verbreding van de rijksweg te kunnen realiseren.