De demontagewerkzaamheden voor de ontmanteling van de tunnelboormachine die de tweede tunnelbuis van de RijnlandRoute boorde zijn vertraagd. Begin september was die operatie klaar en kwam de boormachine weer boven de grond. De ontmanteling van de boor is nu vertraagd door een lekkage waarvan de schade eerst gerepareerd moet worden.

De lekkage is inmiddels verholpen, maar heeft wel beschadigingen aan delen van de betonnen wand veroorzaakt. Eerst moet onderzocht worden hoe dat hersteld kan worden. Naar verwachting neemt dat onderzoek enkele weken in beslag. Als gevolg van de lekkage en de beschadigde wand kan er niet volop gewerkt worden in de ontvangstschacht bij de Stevenshof. Wel kunnen er kleinschalige werkzaamheden worden uitgevoerd.

De tweede tunnelbuis voor de RijnlandRoute was een maand eerder dan gepland voltooid. De boormachine boorde vanaf het startpunt bij de A4 tot het eindpunt bij de Leidse wijk Stevenshof A44 een tunnel van ruim 2 kilometer. Die werkzaamheden namen ongeveer 3,5 maand in beslag.