De gemeente Leiden en ProRail hebben een plan gemaakt om op het Kamerlingh Onnesplein bij station Leiden Lammenschans vijftienhonderd extra parkeerplekken voor fietsers te ontwikkelen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het huidige aantal plekken.

Op het plein komen twee grote cirkels met daarin fietsenrekken. De cirkels worden afgebakend met een verhoogde rand, zodat mensen hun fietsen niet buiten de cirkels plaatsen.

Omdat het plein geldt als "beschermd stadsgezicht", blijven waardevolle bomen behouden. Wel vervallen zeventien autoparkeerplaatsen voor de extra fietsenrekken. Volgens de gemeente kan dat binnen de norm en blijft er voldoende parkeergelegenheid over voor de bewoners.

Aan de uitbreiding van het aantal fietsenrekken wordt al sinds 2018 gewerkt. De huidige plannen zijn echter wel groter en duurder dan eerdere plannen. ProRail neemt het grootste gedeelte van de kosten voor zijn rekening, maar ook de gemeente en de provincie dragen elk 100.000 euro bij.

De plannen worden volgende maand aan omwonenden gepresenteerd. Ook moet de gemeenteraad nog akkoord gaan met de kosten van de plannen.