Het kabinet is "in principe" bereid om de Leidse farmaceut Apotex te helpen bij een doorstart, melden minister Tamara van Ark (Medische Zorg) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De onderneming werd met sluiting bedreigd nadat het in 2018 was overgenomen door het Indiase bedrijf Aurobindo.

Apotex heeft voor de doorstart nog 6,7 miljoen euro nodig. Het kabinet zegt bereid te zijn dit bedrag te betalen. Wel zeggen Van Ark en Keijzer er direct bij dat over de details nog onderhandeld moet worden en dat de Europese Commissie nog toestemming moet geven.

Apotex is de grootste producent van generieke geneesmiddelen in Nederland. Dat zijn goedkope en veelgebruikte medicijnen waar meestal geen licentie meer op zit. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijnstillers, antibiotica en middelen tegen hartritmestoornissen. Jaarlijks maakt de Leidse farmaceut 2,5 miljard pillen.

Vorig jaar meldde Aurobindo onverwachts de Leidse fabriek per september 2020 te willen sluiten, omdat de productie in Nederland niet meer rendabel zou zijn. Volgens het bedrijf is het goedkoper om de middelen in India te produceren.

Noodzaak van generieke medicijnen tijdens coronacrisis

Door de coronacrisis kwam de noodzaak van generieke medicijnen weer hoog op de politieke agenda te staan. Zo pleitte GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver in april van dit jaar al voor een redding van de fabriek. Minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) meldde toen dat daar achter de schermen aan werd gewerkt.

De doorstart wordt momenteel voorbereid door InnoGenerics, waar ook Aurobindo aan wil meewerken. Van Ark en Keijzer zeggen dat ze vertrouwen hebben in de plannen van InnoGenerics en dat de risico's van de lening zeker opwegen tegen het maatschappelijk nut.

Maar de bewindsvrouwen willen nog wel onderhandelen over details. Er moeten bijvoorbeeld waarborgen komen voor de leveringszekerheid van medicijnen in Nederland en Europa.