Henri Lenferink wil ook na 15 mei 2021 verder als burgemeester van Leiden. De 63-jarige politicus is sinds mei 2003 de burgemeester van de Zuid-Hollandse stad en hoopt daar nog een vierde periode aan toe te voegen.

"Ik zou het een eer vinden de stad en haar inwoners nog een aantal jaren te mogen dienen", zegt Lenferink tegen Sleutelstad.

Jaap Smit, commissaris van de Koning, heeft in de aanloop naar 15 mei volgend jaar - de dag dat de derde ambtstermijn van Lenferink afloopt - een brief aan de Leidse gemeenteraad gestuurd waarin hij de raad erop wijst dat de herbenoemingsprocedure binnenkort moet worden gestart.

Mocht de Leidse raad ervoor kiezen om Lenferink voor te dragen als burgemeester, dan zal de commissaris van de Koning het advies doorgeven aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren.

Vervolgens wordt Lenferink dan door de minister herbenoemd voor een periode van zes jaar. De minister volgt bij die voordracht in beginsel de aanbeveling van de gemeenteraad. Lenferink is nu al de langstzittende burgemeester van Nederland.