Ruim vijftig boeren uit de Leidse regio, de Bollenstreek en de Rijn- en Veenstreek hebben maandagavond aangifte gedaan tegen minister Carola Schouten van Landbouw.

Vanaf 19.30 uur stroomde de Langegracht vol met luid toeterende tractoren die allemaal een plekje opzochten voor het politiebureau.

Namens meer van vijftig boeren die van tevoren hun naam hadden doorgegeven, werd vervolgens aangifte gedaan tegen de minister. Vooral als statement, want de kans dat minister Schouten vervolgd gaat worden voor zaken als diefstal van productierechten, dierenmishandeling, willekeur, smaad en laster is bijzonder klein.

De veehouders zijn boos omdat de minister verplicht wil stellen dat de boeren hun koeien en kalveren voer geven met minder eiwitten. Daardoor produceren ze mest met minder ammoniak.

"Maar dat heeft niks te maken met het milieu", zegt actieleider Wilbert van der Post. "Want als wij als sector minder uitstoten, wordt het gebruikt om meer te kunnen bouwen. Daar schiet het milieu dus niks mee op. Het is alleen een verschuiving."

Om te laten zien waartoe het volgens de boeren 'verarmde' veevoer leidt, werden voor de ingang van het politiebureau twee (namaak) kalfjes aan een strop gehangen. Het voer met minder eiwitten kan volgens de boze boeren leiden tot kalversterfte, zelfs ongeboren kalfjes zouden er al door getroffen worden.