Leiden gaat de gemeentelijke parkeergarage Haarlemmerstraat grondig renoveren. Dat heeft een ruime meerderheid in de Leidse gemeenteraad donderdagavond besloten. Van de 39 raadsleden stemden alleen de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren tegen. Het CDA en Partij Sleutelstad stemden verdeeld.

Het gebouw met een ingang aan de Middelstegracht wordt opgeknapt, krijgt groene gevels en er worden drie parkeerlagen toegevoegd. Die zijn samen goed voor in totaal 88 extra parkeerplaatsen. De totale kosten bedragen ruim 5,5 miljoen.

"Fantastisch!", twitterde GroenLinks-wethouder Ashley North nadat 33 van de 39 raadsleden hadden ingestemd met met de plannen. "Dankzij de groene gevel en extra capaciteit om parkeerplekken van straat te halen, is dit een grote stap voor een aantrekkelijke en autoluwe binnenstad."

Het plan werd op aandringen van de VVD op één punt aangepast. Omdat het college op straat plekken wil weghalen en de garage wil betalen met hogere parkeeropbrengsten van bezoekers die in de garage gaan parkeren, moeten er volgens de partij niet te veel plekken voor bewoners worden gereserveerd. Die leveren minder op en dat zou de exploitatie van de garage in gevaar kunnen brengen. VVD-raadslid Maarten Dirkse kreeg twee derde van de raad mee met zijn voorstel.