De gemeente Leiden kent subsidie toe aan vijf initiatieven om Leidenaren meer te laten bewegen. Walking basketball, Beweeglint Stevenshof, LG-Hockey, Fit Hockey en een klimmuur kunnen rekenen op een bijdrage vanuit de subsidieregeling Sportstimulering.

Dankzij de regeling kunnen verenigingen, bedrijven en inwoners tot en met 2023 subsidie aanvragen als zij een goed idee hebben om Leidenaren meer te laten sporten en bewegen. Er vindt elk jaar een ronde plaats waarin 50.000 euro wordt verdeeld.

Basketbalverenigingen BS Leiden en ZZ Leiden willen met behulp van de subsidie 55-plussers aan het sporten krijgen. Zij gaan starten met walking basketball (een variant waarbij niet gerend wordt). In november vorig jaar maakten beide verenigingen al bekend de sport in Leiden te willen opstarten.

"Het zijn stuk voor stuk mooie initiatieven die passen bij de doelstelling van de regeling Sportstimulering en onder voorwaarden gehonoreerd zijn", aldus wethouder Paul Dirkse.

De gemeente Leiden heeft ook twee ingediende initiatieven afgewezen. Volgens het stadsbestuur hadden die geen structureel karakter.